Вижте какво да направите, когато ви предстои да изнесете презентация. Посетете

...
Вижте какво да направите, когато ви предстои да изнесете презентация.
Посетете
Коментари Харесай

Преодолейте страха от говорене пред публика

Вижте какво да извършите, когато ви следва да изнесете презентация.

Посетете тоалетната първо

Според експерта по обществени речи Малкълм Кушнер, това може да наподобява маловажно, само че пишкането в действителност има огромно значение за понижаване на напрежението. Физическият дискомфорт по време на презентация способства за проблемите с концентрацията.

Дишайте

Практикувайте постепенно, ритмично дишане преди излизане пред публиката. Авторката на “Преодолейте страха от сцена ” Джанет Еспосито поучава като вдишвате да си повтаряте мислено “Спокойна съм ”, а като издишвате, повторяйте “Релакс ” или някоя друга дума, която асоциирате със успокоение.

Яжте и пийте рационално

Избягвайте храни като млякото, които усилват слузта в тялото или кафето, което изсушава гласните струни и може да ви изнерви в допълнение. Хапвайте лесносмилаема и лека храна и пийте вода преди самата презентация.

Подгответе се

Едно от най-важните условия, с цел да сте спокойни, е да знаете добре това, за което ще говорите.

Представете си най-лошото

Прекарайте няколко минути, представяйки си вероятните проблеми, които могат да се появят (технически или в случай че някой зададе по-сложен въпрос) и си представете по какъв начин излизате от обстановката по най-хубавия метод. Това ще ви даде повече убеденост да се справите с тях, в случай че фактически се случат.

Гледайте хората от публиката в очите

Ако възприемате публиката като една застрашителна група, ще се поддадете на страха си. Но в случай че погледнете съответните хора в очите, ще виждате човешката им същина – и те като вас имат своята неустановеност.

Използвайте страховете си

Научете се да приемате тревогата си, вместо да се борите с нея. Ще се освободите от страха по-бързо, в случай че не сте фокусирани върху потискането му. Приемете, че е естествено и човешко да изпитвате такава страст в обстановката, в която сте.

Бъдете благи към себе си

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР