Вижте какви иновации въвежда ВУЗ-ът в учебния процес Бургаският университет

...
Вижте какви иновации въвежда ВУЗ-ът в учебния процес Бургаският университет
Коментари Харесай

Бургаски студенти учат медицина и нови технологии с виртуална и добавена реалност

Вижте какви нововъведения вкарва ВУЗ-ът в образователния развой

Бургаският университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” интензивно взе участие в няколко съществени новаторски планове, свързани освен с изкуствения разсъдък, само че и с новите технологии като цяло. Със специфичен програмен продукт, възложен от Съединени американски щати след извоюван конкурс и на стойност към 22 млн. $, във ВУЗ-а употребяват виртуална и добавена действителност, а това оказва помощ за развиването освен на медицината, само че и на редица други софтуерни специалности.

Центърът по виртуална и добавена действителност се намира в Конгресния център на Морска гара и разполага с база от данни, съдържаща над 1 млн. триизмерни модела на разнообразни субекти. Те могат да се преглеждат в своята целокупност в елементи от студентите, само че и да се „ разглабят ” виртуално, с цел да се прегледа всеки техен компонен. Платформата разрешава за пръв път да се интегрира в просветителния развой образно показно за избрани действия без да се постанова субекта на обсъждания предмет да съществува във физическото пространство. Тя може да надгради знанията в редица сфери – от медицина и услуги до астрономия и астрофизика, като предлага поддръжка на тон, глас, пояснения, картинки и обяснения в графична форма, а самите студенти могат да създават свои 3D модели, които да се интегрират в системата.

Друга иновация, която Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” употребява, е суперкомпютър, който все още работи с 1024 процесорни ядра. От управлението обясниха пред Флагман, че в този момент ВУЗ-ът е в развой на закупуване на още 36 000 процесора, с което ще придобие много сериозна изчислителна мощ. Тя ще може да се употребява за голям набор от действия, в това число симулации на избрани дейности по физичните закони във виртуална среда. Така се разрешава да се работи по сфери като аеродинамика, астрофизика, медицина, динамичност на течностите и сходни.

Университетът разполага с нов енцелограф със 128 канала – устройство, с което може да се създаде подробна карта на човешкия мозък. Целта на тази научна активност е да се мери кои невронни връзки се засилват, при съответни действия. Така ще може в един предстоящ миг с тази технология да се помогне хора с увреждания или физически недъзи да се интегрират към обществото. Например в случай че сполучливо могат да се изолират сигналите на човешкия мозък при моторна функционалност, ще може протезите на утрешния ден да наподобят оптимално изгубен крак, а това ще има голямо значение и за роботиката.

Всъщност в университета се работи и по това направление. Висшето образователно заведение разполага с стратегия, която се занимава напълно с роботика и към този момент има основана хуманоидна машина, която може да разпознава предмети и да ги следва. В съответният случай тя играе футбол, съумява да открие топката, да я ритне и да я следва.

А на тематиката за следенето Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” е част от интернационален план в криминалистиката, който се управлява от учени от Испания и Италия. Той създава способи за следене на оповестени за търсене нарушители въз основата не толкоз на външния им тип, а по-скоро на това какви са „ навиците им ” в мрежата. Тази система и методите, които създава, се употребява към този момент в Интерпол и Европол, а от тук насетне ще се добавя. В този смисъл бургаският университет е на „ ръба на острието ” във връзка с новите технологии.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР