Вижте хронологията на събитията, довели до ужасяващия инцидент , носи

...
Вижте хронологията на събитията, довели до ужасяващия инцидент , носи
Коментари Харесай

Как „Порталът” в Морската градина на Бургас отведе в отвъдното 31-годишния Йордан

Вижте хронологията на събитията, довели до ужасяващия случай

, носи името „ Порталът ” и е дело на чешкия създател Йозеф Калдчих от 1977 година – преди провеждането на първия Международен симпозиум в Бургас в интервала 1986-1988 година

Пълната последователност на събитията, довели до гибелта на Желев, към този момент е неизяснена в целокупност. Това, което е ясно обаче, е, че той и неговият другар от детството Чанко Чанев се разхождали в парка край ЦУРК-а с родителите на втория.

Изведнъж, по в действителност необясними аргументи, двамата към този момент зрели мъже с специалности и уреден живот, решили да се насочат към „ Порталът ” , за който концепцията на създателя надали е била той да води към Отвъдното.

Там те желали да си създадат забавно селфи. Поне по този начин споделя незабавно след нещастието единственият директен очевидец и в действителност участник в случилото се – Чанко Чанев.



Идеята била относително елементарна – двамата да се покатерят на хоризонталния блок, който лежи върху други два отвесни и е на височина малко над 2 метра, и да се снимат. Къде е щял да бъде телефонът или фотоапратът, по какъв начин тъкмо са щели да го задействат и за какво в случай че ще си вършат селфи, е било нужно да се катерят от горната страна – евентуално в никакъв случай няма да стане ясно.
 Точно на това място се намира скулптурата, която нощес се стовари върху 31-годишния мъж. Тя въобще не се намира в парка, а в действителност е настрана от основния път, водещ към паркинга на ЦУРК-а
Редно е да се спомене, че „ Порталът ” се намира надалеч от всичко в парка, което би могло да се назова място за отдих . Скулптурата е ситуирана край основния път, водещ колите към паркинга на ЦУРК-а и се намира тъкмо против алеята с тенис масите навътре в Зеленото, както назовават региона бургазлии. Нещо повече – тя е сложена настрана от пътя на не по-малко от 6 метра от крайния бордюр и е вписана в зеленината дотам, че мъчно би могло някой, който не я търси съответно, даже да я забележи. Може би това, което е най-важното, е, че там, тъкмо, където тя се намира, има сериозен надолнище, а заради естеството на творбата, тя няма пиедестал.
 Абстрактната статуя " Порталът " няма пиедестал и е ситуирана върху терен със относително висока денивелация, до през вчерашния ден тя представляваше три тежки каменни блокове, илюстриращи врата, а във вътрешността им - паметник, който прилича две човешки фигури
Чанко съумял да се покатери на скулптурата пръв. Той употребявал силата на ръцете си и безусловно се набрал на хоризонталния гладък правоъгълен камък , представляващ горната част на „ Портала ”. Загиналият Йордан пък се опитвал от дясната страна на статуята да направи същото. Чанко бил изправен от горната страна . Точно сега, в който Йордан опитал да се набере по същия метод като приятеля си, нещо се случило и каменните блокове почнали заплашително да се люлеят.

Инстинктивно, каченият от горната страна Чанко скочил от творбата – подчертаваме, висока е малко над 2 метра, и евентуално на това се дължат леките му пострадвания, за които бе обявено през вчерашния ден. За страдание приятелят му Йордан е нямал подобен шанс.

Видно от фотосите, които наш кореспондент съумя да направи през вчерашния ден на мястото на злокобния случай, скулптурата е почнала да пада напред – тъкмо накъдето е и наклонена земята под нея. Изглежда в опита си да се отдръпне на безвредно разстояние в секундите от разклащането до съдбовното строполясване на скулптурата, Йордан не е решил къде тъкмо може да застане. И единият каменен блок безусловно го е смазал. Гледката фактически е била потресаваща – младият мъж не е имал никакъв късмет, защото блокът, като се изключи че тежи над 500 кг, е и с остри ръбове.
 Скулптурата се е сгромолясала напред. На фона откъм гърба се вижда знакът за пешеходна зона, който се намира при започване на алеята, водеща към тенис масите в парка. Разстоянието от там до творбата е не по-малко от 15-20 метра
Художници от Бургас, добре осведомени със скулптурите в тази част на Приморския парк, разкриха пред Флагман, че макар денивелацията в терена, където е подложен „ Порталът ”, той е бил доста устойчиво подложен – издържал е през годините на тежки трусове, стихии и даже вандалски нападения, опитващи да го съборят, както .

В този смисъл по какъв начин тъкмо се е случил вчерашният съдбовен случай в действителност е тайнственост. А за какво младите мъже са решили да вършат нещо, присъщо по-скоро на деца – които апропо постоянно се катерят по тези произведения – няма по какъв начин да знаем. Необмисленото решение обаче докара до загубата на човешки живот, а едно малко дете остана полусираче - Йордан Желев има 3-годишно момиченце.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР