Виждам, че никой, например, не обърна внимание на корупцията, която

...
Виждам, че никой, например, не обърна внимание на корупцията, която
Коментари Харесай

Минеков: Министерството на културата е било в зимен сън седем месеца

”Виждам, че никой, да вземем за пример, не обърна внимание на корупцията, която видях в министерството и някак си времето беше проспано. Седем месеца зимен сън, седем месеца ”. Това съобщи служебният Министър на културата проф. Велислав Минеков.

" Вижте, сега занапред се лекуваме от една дългогодишна корупция и тази капитулация няма да бъде позволена по този начин елементарно. Можете да сте сигурна, че ще взема всички ограничения и това, което направих, ми се коства, че е задоволително. Но тук бедата е, че това се прави със съдействието на общината. Това позволение, което се е получило преди доста месеци, е обещано от общината. И тук въобще не е погледнат настоящият Закон за културното завещание, където кметът и общината би трябвало да се погрижат за своето културно-историческо завещание. Те са длъжни да го създадат. А нищо не ги задължава да желаят съсипия. И също така, е трябвало да има към кметството публичен съвет за запазване на паметниците на културата, подобен няма. Тоест, тук има нещо извънредно подозрително. И с това позволение, обещано предходната година още ноември месец, дано да ви кажа, напряко се досещам, че се е счело, че всичко би трябвало да се случи по време на служебното държавно управление. Това е акция, ориентирана против служебното държавно управление и против президента. Нищо повече от това ", съобщи още Минеков пред във връзка събарянето на тютюневия склад в Пловдив.

" Шансовете са още веднъж в изменение и допълнение към настоящия Закон за културно завещание. Факт е, че този закон е рестриктивни, факт е, че той би трябвало да бъде извънредно мощен в някои текстове, само че резултат не дава и тези рестрикции не може да бъдат изпълнени във връзка с притежатели, които предизвикват сходен тип несгоди. Тази смяна трябваше да се случи в последните 7 месеца в Народното събрание. В министерството по време на служебното държавно управление събрахме голямо количество оферти за изменение и допълнение в настоящия закон. Абсолютно нищо от това не влезе в комисия и не влезе в Народното събрание. В момента съм направил същата акция, срещаме един след различен депутатите, които ги поканвам особено на среща диалог с мен. Документи, които са в извънредно огромен формат съответно за промени в този закон. Ако единствено в 3 члена този закон беше получил леки промени, то можете да бъдете сигурна, че това, което се случва в Пловдив, това, което през вчерашния ден се случи във Варна, в никакъв случай нямаше да се случи. Да ви подсетя, че във Варна още един обект, който не е бил предпазен, беше сринат по най-безобразен метод ", разяснява той метода, по който да се опази кулутрно-историческото завещание у нас.

" Аз се видях с ръководителя на Съюза на артистите. Той държеше минималното възнаграждение на актьорите от държавните институти да стартира от 1 500 лв., само че се оказа, че той не е чел нашия проектобюджет, който е бил отритнат от последното държавно управление, и в който в държавните институти минималното възнаграждение стартира от 1 900 лв., а не от по този начин мечтаните 1 500, а в националните от 2 700. Все отново трябваше да внимават, какво се случва, трябваше да пазят нашия проектобюджет, и тогава да въстават и да вършат митинг още тогава, когато беше признат Закона за държавния бюджет. Съжалявам, това е, което получавам сега. И съм доста тъжен. Искам да ви напомня, че в проектобюджета на служебното държавно управление за министерството ние покачвахме дотацията със 184 милиона. Същата дотация внезапно е била понижена от държавното управление и Народното събрание на 98 милиона, и най-страшното и най-тъжното е, че 2/3 от нея не е употребена. Честито на печелившите ", сподели министърът за обстановката при артистите, които преди време заплашиха със стачка поради ситуацията в бранша.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР