Виж още Талибаните обявиха, че са превзели Кандахар - втория

...
Виж още Талибаните обявиха, че са превзели Кандахар - втория
Коментари Харесай

Талибаните превзеха и втория най-голям град в Афганистан - Кандахар

 Съединени американски щати и UК пращат войски в Кабул: изтеглят дипломати и жители Виж още

Талибаните оповестиха, че са завладяли Кандахар - втория по величина град в Афганистан. Така под контрола на държавното управление остават единствено столицата Кабул и още няколко региона, отбелязва организация Франс Прес.

Талибаните превзеха и град Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд. Бунтовниците обаче са разрешили на армията, както и на политическите и административни представители на държавното управление да изоставен града, оповестява източник от силите за сигурност.

" Лашкар Гах беше евакуиран. Те взеха решение да сключат 48-часово преустановяване на огъня, с цел да може да се изтеглят " армията и цивилните представители, съгласно източника, заемащ висок пост в силите за сигурност.

Малко по-рано талибаните оповестиха, че са завладяли града.

Те към този момент държат по-голямата част от северен, южен и западен Афганистан. Под контрола им са също третият по величина град Херат и административния център на провинция Газни.

Съединени американски щати ще изпратят към 3000 бойци, с цел да обезпечат евакуацията на чиновниците от посолството на страната в Кабул. Поради същата причина Лондон изпраща 600 военнослужещи.

 Рашков: Огромни групи афганистанци наближават Турция, ще опитат да обхванат и у нас Виж още

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и министърът на защитата Лойд Остин разговаряха през вчерашния ден с афганистанския президент Ашраф Гани, като обявиха, че Съединени американски щати не престават да държат на сигурността и стабилността на Афганистан, изправен пред насилието на талибаните, заяви Държавният департамент.

Вашингтон редуцира броя на своите цивилни в Афганистан заради развиването на обстановката в региона на сигурността. Американските управляващи ще ускорят издаването на специфични визи за емиграцията на афганистанци, помогнали на дейностите на Съединени американски щати в страната, прибавиха двамата министри. Те увериха също, че Америка продължава да държи на запазването на мощни дипломатически връзки и отношенияс Афганистан.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР