виж галерията Рекордът от март тази година с 13 розови фламинги

...
виж галерията
Рекордът от март тази година с 13 розови фламинги
Коментари Харесай

Нова рекордна численост на розовото фламинго в Атанасовско езеро

виж галерията Рекордът от март тази година с 13 розови фламинги в Атанасовско езеро, за които екипът на план "Солта на живота " заяви, не се задържа дълго и на 12 октомври към този момент е усъвършенстван. За 35-38 птици от този до неотдавна много необичаен тип за страната ни оповестява любителят-орнитолог Николай Колев от Раднево. Информацията е още по-любопитна, тъй като птиците са следени в Южните солници на езерото от Укритието за наблюдаване на птици и Пътеката на саблеклюна.

Розовото фламинго доста рядко посещава тази част на Атанасовско езеро, само че очевидно е било привлечено от удобните условия и съществуването на храна тук. Наблюдението на внушителния брой розови фламинги в Атанасовско езеро е второто сходно за България в последните дни. По-рано през седмицата на бент. Студен бунар в Източни Родопи бяха следени 53 птици, за които оповестиха наши сътрудници от фондация По-диви Родопи, което евентуално е най-високата бройка за този тип, отбелязвана в миналото в България.

И вие може да станете очевидци на тази колоритна панорама, като посетите Атанасовско езеро в региона на Пътеката на саблеклюна (вдясно от кръговото на изхода за Сарафово, тъкмо до бензиностанция Лукойл). А ние се надяваме, че хубавото време и спокойствието на есенното езеро ще задържи по-дълго птиците тук и повече хора ще могат да се насладят на този в действителност забавен и ненапълно особен за нас представител на птичия свят.

Благодарим на Николай Колев за общително предоставената информация и прелестните фотоси!
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР