Виетнам осъжда военноморските учения на Тайван на 28-29 юни в

...
Виетнам осъжда военноморските учения на Тайван на 28-29 юни в
Коментари Харесай

Виетнам осъди военните учения на Тайван

Виетнам осъжда военноморските учения на Тайван на 28-29 юни в противоречивия архипелаг Спратли в Южнокитайско море. Това заяви в събота Ле Тхи Тху Ханг, шеф на отдела за информация и преса на виетнамското министерство на външните работи.

„ Позицията на Виетнам във връзка с бойните стрелби на Тайван във водите покрай остров Ба Бин, който е част от архипелага Труонг Са (виетнамското име Спратли) е ясна, поредна и се удостоверява от години – това е акт на съществено нарушаване на Териториалният суверенитет на Виетнам върху архипелага Труонг Са ", сподели тя. външнополитически представител. Подобни дейности " заплашват мира, стабилността и сигурността на корабоплаването, причинявайки напрежение и усложнявайки обстановката " в Южнокитайско море.

„ Виетнам твърдо се опълчва на тези учения и упорства Тайван да спре противозаконните дейности и да не повтаря сходни нарушавания “, сподели шефът на отдела за информация и преса на виетнамското външно министерство.

Архипелагът Спратли и Параселските острови са причина за многонационален спор в Южнокитайско море от дълги години. Основните ответници в разногласието за собствеността върху тези територии са Виетнам и Китай. Освен тях частични или цялостни искания към островите предявяват още Бруней, Малайзия, Тайван и Филипините. В допълнение към стратегическото местонахождение на кръстопътя на морските пътища на Индийския и Тихия океан, цената на островите се дефинира и от обстоятелството, че съгласно експертни оценки в техния шелф са съсредоточени обилни ресурси от петрол и минерали, чието развиване всяка от страните в спора се стреми да стартира.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР