Вие вече декларирахте, че виждате изход от кризата в предсрочни

...
Вие вече декларирахте, че виждате изход от кризата в предсрочни
Коментари Харесай

ДПС към Радев: Предсрочни избори ще има, но какво ще правим дотогава

Вие към този момент декларирахте, че виждате излаз от рецесията в предварителни парламентарни избори. Но Вашата партия към този момент е натрупала задоволително парламентарен опит, по тази причина водещо би трябвало да е грижата към българските жители. Какви са Вашите стъпки за попречване на бъдещи рецесии, в случай че отидем на Вашия вид, който оферирате – предварителни избори? Това попита президентът Румен Радев представителите на Движение за права и свободи на консултациите в президентството, съобщи кореспондент на БГНЕС.

"Намираме се в политическа, здравна, икономическа, енергийна рецесия, тъй че в тази обстановка още през април декларирахме, че формулата за сформиране на болшинство в Народно събрание и сегашната власт, която е в оставка, е неверна. Политическата логичност диктува, че коалиция, учредена на омразата, опълчването, разделянето и реваншизма, няма по какъв начин да издържи, и ще падне рано или късно. Още тогава казахме, че ни предстоят предварителни парламентарни избори ", сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в отговор на въпроса на Радев.

"Ние сме виновна политическа партия със непретенциозен 32-годишен политически опит, и в такива спешни обстановки постоянно Движение за права и свободи е играело своята съществена, виновна роля. За да бъде изменена формулата, по която се конструират въобще обстановките в политиката, са нужни предварителни парламентарни избори, нужна е нова основа, с цел да има нова къща. Предишната основа задава неверен модел на крива къща. Но до момента в който се стигне до предварителните избори, е значимо какво има да се прави. Ние имаме отговорност да носим, и не бягаме от нея ", добави Карадайъ.

Предсрочни избори ще има – да, само че въпросът е какво вършим до предварителните избори. Много е значимо този въпрос да бъде разискван доста съществено и отговорно. Ние ще си носим нашата отговорност и няма да бягаме от нея, добави Карадайъ.

От 10:15 се организира консултацията на Румен Радев с представители на ГЕРБ-СДС.

"Вашата политическа мощ към този момент съобщи, че не вижда капацитет в 47-ото Народно заседание за лъчение на стабилно управническо болшинство. В същото време хората чакат решение на техните проблеми. Голяма част от тях не се коренят даже в този момент, те се коренят в предходно ръководство. Вие с Вашия огромен и парламентарен и управнически опит изцяло осъзнавате какво значи тъкмо такива сериозни моменти да се отива на избор, да оставаме без парламент, да имаме преходни интервали, в които, също го знаем от опит, администрацията също не може да работи дейно и на цялостен потенциал ". Тези думи на президента предадоха от.

"За нас е забавно. Как вие виждате около въпроса за властта да се решат и проблемите на хората без закъснение с напъните на всички политически сили и на цялата администрация. Неотложни и тежки проблеми. Дали това няма да пресече, и както виждаме растежа към този момент в индустриалното произвеждане и редица позитивни индикатори, които се регистрират от ръководещите. Очаквам да чуя вашата формула и ролята, която виждате на вашата партия, вашата коалиция за превъзмогването на рецесиите, решаването на проблемите и търсенето на излаз най-много от главната рецесия, тя сега е политическата ", обърна се Радев към представителите на ГЕРБ.

"Нашата парламентарна група ясно изрази своето мнение, че не вижда формула, зад която да има устойчиво болшинство и държавно управление. Но фактът че сме тук, и осъзнавайки, че страната се намира в серия от рецесии, поемаме отговорност да търсим решения по какъв начин страната ни да се оправи с тези рецесии ", сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ и обърна внимание на разширения състав на групата, пристигнала за съвещания при президента.

На консултациите при Радев бяха с изключение на Десислава Атанасова, която водеше групата на ГЕРБ-СДС, Томислав Дончев, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев и Костадин Ангелов.

"Виждате, че тук са хора, които са с доста огромен опит и експертиза и при решение на рецесии, които са минали в предходните години и хора, които могат да дадат решение, стига да има кой да се вслуша в тях ", добави Атанасова.

"Бих желала да отбележа, че през миналите няколко седмици, повече от месец, даже. Нашата парламентарна група оферираше такива решения и добре, че Народното събрание, в огромната си част, ги поддържа. Едно такова решение беше обвързвано с обезщетенията за бизнеса, храмовете, лечебните заведения, обвързвано с цените на електрическата енергия ", сподели Атанасова. Тя добави още, че и мораториумът за битовите консуматори на ток, също е било на ГЕРБ, както се търси и решение за понижаване на цените на горивата.

В четвъртък от ГЕРБ-СДС върнаха втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление на президента Румен Радев.

По-рано през днешния ден президентът организира консултация и с "Продължаваме Промяната ".

"Осъзнаваме голямата отговорност, която имаме пред българския народ. Ние сме тук да заявим цялата ни подготвеност и да бъдем оптимално диалогични. Готови сме да направи, всичко допустимо България да има парламент и държавно управление. Не сме подготвени да дадем властта на шепа хора, които да ограбят народа ", сподели министър председателят в oставка Кирил Петков.

"Явно след прокарването на нови червени линии това няма да е елементарно, само че политиците са в Народно събрание по волята на българските жители и те чакат взаимни отстъпки, с цел да се вземат решение техните проблеми. В изискванията на световна рецесия проблемите се усилват, а в изискванията на неналичието на газ се обрисува тежка зима. Пътищата може да останат без поддръжка. Все още не сме емитирали 8.5 милиарда лева дълг ", означи президентът.

"От Вашето решение зависи при кого ще отиде третият мандат. Очакваме с голямо неспокойствие да забележим на кого ще го дадете и, в случай че е при наши настоящи съдружни сътрудници, сме отворени за диалози и диалогичност ", сподели Кирил Петков.

“Ако наши сътрудници съумеят да създадат допустимо да няма задкулисие, ние сме напълно там да бъдем диалогични и да говорим”, това сподели Петков след края на консултацията на “Продължаваме Промяната” при президента. Той отхвърли да каже дали Политическа партия биха подкрепили мандат на Има Такъв Народ.

“Искаме да забележим, при кого ще отиде мандатът”, сподели Петков. “Ние сме непрекъснати в нашата политика. Единственото е, че желаеме 2 милиарда да вървят при хората, а не при 8 човека”, добави той.

“Личните кандидатури не са от значимо значение”, сподели още Петков и разясни, че приоритет за тях е да има парламент, който да поддържа държавното управление.

Той сподели още, че Политическа партия са подготвени да проведат диалози "с всички народни представители, от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в Народното събрание и не са подвластни от задкулистни сили, които не са в Народното събрание ".

Предстоят съвещания в 13:00 ч. с представители на "БСП за България "; За 14:15 ч. са планувани консултациите с групата на „ ИТН "; В 15:30 ч. Радев ще посрещне представители от „ Демократична България “; В 16:45 ч. е планувана последната среща за съвещания с парламентарната група на „ Възраждане “.

Очаквайте още детайлности!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР