Видеото с откраднатите и манипулирани глас и лице на водещата

...
Видеото с откраднатите и манипулирани глас и лице на водещата
Коментари Харесай

Експерт разкри по БНТ как да познаваме фалшивите видеа като това с Аделина Радева

Видеото с откраднатите и манипулирани глас и лице на водещата на Българска национална телевизия Аделина Радева е с неприятно качество и елементарно се разпознава, че е подправено. Авторът му е оставил неточности от мързел, това разяснява по националната телевизия специалистът по киберсигурност Димитър Ганчев. Гласът и лицето на водещата са употребявани във подправена вест, обвързвана с фармацията и показваща пердах в телевизионно студио.

“Не знам какъв брой хора са се вързали, само че технологиите се развиват, след година всеки може да повярва ”, съобщи той. Ганчев акцентира, че така наречен дийп фалшив може да се направи към този момент и на телефона.

Най-добрият метод да разберем дали такава вест е подправена, е да потърсим първоизточника, изясни експертът.

“Трябва да внимаваме дали ние намираме информацията или тя ни намира. Ако информацията ни намира, без да я търсим, значи е съмнителна ”, изясни Ганчев. Той акцентира също, че правенето на сходен клип самичък по себе си не е закононарушение.

Експертът изясни, че освен в България, а и в света правната страна на казуса към момента не е изцяло обяснен. Престъпление е потреблението на сходно подправено видео за илюзия, както и нарушаването на авторските права на гласа и лицето на някой без негово познание.

Според Димитър Ганчев има заплаха за потребление на гласа и лицето на политици за основаване на суматоха. Но дружно с това дийп фалшив може да се употребява за решение на персонални спорове. “Такова нещо може да се направи със съседа или с колежката ”, разяснява експертът.

Според него няма по какъв начин да се спре развиването на технологиите и такива видеа ще се появяват все по-често. “В един миг изкуственият разсъдък може да стартира самичък да основава сходни подправени изображения ”, разяснява той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР