Видеонаблюдението не е основен способ за контролиране на честността на

...
Видеонаблюдението не е основен способ за контролиране на честността на
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК предлага да се проведат симулации на случващотo се след края на изборния ден

„ Видеонаблюдението не е главен прийом за управление на честността на изборния развой. Най-важен е човешкият детайл ". Това съобщи пред БНР Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

„ Всички парламентарно показани партии имат свои членове, участват покровители и наблюдаващи. Не може една машина да е поръчител и да се пренебрегне човешкият фактор. Тази видимост, която ще се случи, обаче ще покаже какво става, когато изборният ден завърши. Никой до момента не знаеше, с изключение на присъстващите членове на секционни комисии, покровители и наблюдаващи ".

Възлагането на процедурата по видеонаблюдение на Министерството на електронното ръководство се случи откакто Изборния кодекс беше дописан в края на 2022 година, подсети Пенева.

„ Никой не може да дискутира дали би трябвало да има видеонаблюдение. Министерството на електронното ръководство би трябвало да се опита по най-ефективен метод да го обезпечи, другояче ще провали тази уговорка от Изборния кодекс ".

Напоследък връзката на Обществения съвет с ЦИК не е на висота, уточни още Пенева.

„ Ние обаче продължаваме да мислим по какъв начин да подпомогнем работата на ЦИК. Днес ще предложим да се извършат симулации на протичащото се след края на изборния ден. Изборният кодекс е изменен. За първи път бюлетините от машинното гласоподаване ще се броят ръчно от членовете на секционните комисии. Всичко ще става в условия на видеонаблюдение и видеоизлъчване. Самата процедура към момента не е конкретизирана. Тя ще бъде написана в методическите инструкции на ЦИК, които всички чакаме. Предлагаме ЦИК да направи симулации в този момент, с цел да може да се утвърди последователността на дейности. Трябва да се дадат ясни инструкции какво ще се случи, когато се включи устройството за видеонаблюдение ".

Председателят на Обществения съвет към ЦИК уточни следната допустима поредност на дейностите:

„ Задължително да се броят настрана двата типа бюлетини. Това значи да не се отварят кутиите по едно и също време. Да се отвори първо урната с хартиени бюлетини, да се сортират, преброят и покажат пред устройството за видеонаблюдение.

След като се попълнят данните от хартиените бюлетини в протокола, тогова да се отвори идната кутия. Важна е последователността, в която се демонстрира бюлетина след бюлетина пред камерата ".

От значително значение е и образованието на изборната администрация в секционните комисии, изясни тя.

„ Призоваваме ЦИК да побърза с методическите инструкции ".

Общественият съвет постоянно е упорствал за повече бистрота и оптимално потребление на функционалностите на устройствата за машинно гласоподаване, съобщи Пенева.

„ За да има следващ надзор, би трябвало да се употребява и информацията от флаш паметите "

Личното й мнение е, че всеки би трябвало да извърши гражданския си дълг и да гласоподава, както и да взе участие в комисии, или пък като покровител.

„ На изборите имаме опция да се включим в публичните процеси. Възможност да изразим гражданската си съпротива. Не би трябвало да се нагнетява ситуацията. В България, като цяло, сме имали почтени избори. Не можем да кажем, че са били опорочени или е имало подозрение в резултата "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР