Видеоблогърът Сергей Цихановски, чийто арест миналата година превърна съпругата му

...
Видеоблогърът Сергей Цихановски, чийто арест миналата година превърна съпругата му
Коментари Харесай

Беларус осъди на 18 години колония Сергей Цихановски - блогър и съпруг на лидера на опозицията

Видеоблогърът Сергей Цихановски, чийто арест предходната година трансформира брачната половинка му Святлана Цихановска в главен опозиционен претендент на изборите за президент, е наказан на 18 години в колония при непоколебим режим.

Това държавната организация БелТА.

Цихановски бе арестуван през май 2020 година в Гродно. Срещу него и още няколко души бе формирано дело за принуждение против полицията, откакто той опита да подаде документи за регистрация като кандидат-президент на изборите през август - на Александър Лукашенко.

Изобличаването му на го направи известен дружно с други претенденти като - също наказан на отнемане от независимост тази година. Трети кандидат, Валерий Цепкало (бивш дипломат в Съединени американски щати и бизнесмен), избяга.
Сергей Тихановский получил 18 лет колонии усиленного режима

Остальным фигурантам «дела Тихановского» дали от 14 до 16 лет.

- Zerkalo.io (@zerkalo_io)

Съпругите на Цихановска и Цепкало и мениджърът на акцията на Бабарико обаче се сплотиха, с цел да повдигнат една от тях - Святлана Цихановска, като кандидат на Лукашенко.

След като президентът бе избран отново за шести път, имаше многохилядни митинги с гледище, че вотът е бил подправен. На процедура в идващите месеци всички водачи на опозиционния Координационен съвет за предаване на властта бяха или арестувани, или изгонени от страната. Цихановска бе заставена да напусне дни след началото на митингите и от този момент обикаля Европа в търсене на дипломатически напън против Лукашенко.

Сергей Цихановски бе поканен на разискване на план за нова конституция в изолатора, резултатите от което бяха противоречиви и разделиха опозицията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР