ветовноизвестния български скулптор и художник Христо Явашев - Кристо си

...
ветовноизвестния български скулптор и художник Христо Явашев - Кристо си
Коментари Харесай

Пускат пощенска марка, посветена на Христо Явашев - Кристо

ветовноизвестния български ваятел и художник Христо Явашев - Кристо си отиде от този свят на 31 май тази година, малко преди да навърши 85 години. Днес ликът му може да бъде забелязан на марка от Български пощи.

"Това е първата пощенска марка за Христо Явашев, прочут като Кристо, и е първата марка с моя дизайн и илюстрация върху нея. Казвайки това на глас и пишейки го, е сюреалистично, тъй като е оттатък фантазиите ми. Тираж от 5100. Тази пощенска марка в блок и специфичният пощенски щемпел означават 85-годишнината от рождението на Кристо ", написа в обществената мрежа Facebook авторката на дизайна и илюстрацията - Михаела Караджова, известна с артистичния псевдоним Stalker since 1993.



"Отне ми седмици, с цел да имам смелостта да стартира неговото портретуване. Когато нещо е толкоз огромно и се възхищаваш на индивида, който ще портретуваш, изпитваш потребността да покажеш почитание към неговата персона и изкуство и да не прецакаш нещата. След съвсем обсесивно дълги изследвания, четене на книги, публикации и разглеждане на албуми за Кристо, стигнах до концепцията той самичък да се опакова в пощенския блок с неговото изкуство ", написа още илюстраторката.



Тя изяснява по какъв начин се е въодушевила за дизайна на марката:

"Кристо е жител на света, само че имам вяра, че Париж е свещено място за него. Париж е мястото, където той среща Жан-Клод през 1958 година и годината, в която те се влюбват. По думите му: "След като избягах от България през Прага, фантазията ми беше да отида в Париж, където се случваше всичко ".

Ето за какво избрах пакетирането на Пон Ньоф в Париж като декор, тъй като желаех да включа и Жан-Клод, само че не с неин портрет, а с чувството за нея. Те двамата бяха и са неразделни ".



"Най-големи благодарности на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, на Пламен Стоянов и Ваня Митова за поканата. На Стоян Дечев и Пламен Вълчев - моите вечно обичани преподаватели и съветници, чиито думи и препоръки аз постоянно помня ", приключва прочувствения си пост Михаела Караджова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР