vesti.bgфото: pixabay.comРусия е в състояние да финансира самостоятелно национална мисия

...
vesti.bgфото: pixabay.comРусия е в състояние да финансира самостоятелно национална мисия
Коментари Харесай

На Венера може да има живот, Русия готви полет

vesti.bg

фото: pixabay.com

Русия е в положение да финансира независимо национална задача до Венера до 2030 година

Това оповести Анатолий Петрукович, шеф на Института за галактически проучвания на Руската академия на науките.

" Ако няма преразход, тогава до 2030 година ще можем да я осъществяваме ", сподели той.

Според Петрукович с изстрелването на лунните задачи " Луна-26 " и " Луна-27 ", надлежно, през 2024 и 2025 година, става допустимо финансирането на идващия план. Той означи, че сега се разисква опцията за пускане на задача до Венера през 2029 година

По-рано стана известно, че " Роскосмос " е решил да осъществя задачата " Венера-Д " за проучване като национална, без интернационалните участници. Преди това Съединени американски щати бяха пълноправен сътрудник на плана.

Вчера бе обявено, че учени от университета в Кардиф (Великобритания) и Масачузетския софтуерен институт (САЩ) са разкрили фосфин в атмосферата на Венера, който най-вероятно е от биологичен генезис. Той се създава от микроорганизми, които не употребяват О2 за дишане.

Откритието е направено с телескопа " Джеймс Кларк Максуел " на Хаваите и с Атакамската огромна антена с милиметрови талази в Чили. Концентрацията на фосфиновите частици е била 20 на милиард.

Фосфинът е прозрачен, мощно отровен газ. На Земята се създава от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от О2. През 2019 година търсенето на фосфин в атмосферите на екзопланети (планети на други звезди) беше препоръчано като маркер за вероятен живот на тях.

Това не е първото съмнение, че на Венера има живот. През януари 2012 година в научното списание " Астрономически бюлетин " основният откривател в Института за галактически проучвания на Руската академия на науките Леонид Ксанфомалити разгласява публикация за разбор на изображения от руския модул за кацане на станция " Венера-13 ". Върху тях той засякъл няколко обекта, които е характеризирал като живи насекомоподобни същества. Повечето негови сътрудници обаче остават скептични.

Сега освен Русия, само че и Съединени американски щати обмислят опцията за основаване на галактически транспортен съд за кацане на Венера, който с изключение на всичко друго би трябвало да изследва и повърхността на планетата, чиито облаци не разрешават това да стане от космоса.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР