Вещи лица ще започнат одит в Специализираната болница за очни

...
Вещи лица ще започнат одит в Специализираната болница за очни
Коментари Харесай

Предстои одит в Очна болница, преди да стане част от МУ

Вещи лица ще стартират одит в Специализираната болница за очни заболявания, ще се направи техническа експертиза и оценка на постройката, оценка на терена под нея. Предстои и прецизен стопански разбор за нужните вложения, без които не може да бъде избавено здравното заведение. Всички разработки в най-спешен порядък, безусловно за броени седмици, да бъдат импортирани в комисията по благосъстоятелност и стопанство към общинския съвет във Варна.

Това записа като свое решение комисията по опазване на здравето след изчерпателен спор дали и по какъв начин варненската очна болница да стане част от Медицинския университет. Предложението на университета не е отвчера.

Концепция на академичното управление за развиването на болничното заведение по очни заболявания вложения от 2,5 млн. лева, за модерна инсталация и още 1,2 млн. лева за доокомплектоването й, с което започват упоритостите да трансфорат лечебното заведение във първокласен офталмологичен център от народен мащаб. Документът е създаден от катедрата по очни заболявания към Медицинския университет, ръководена от проф. доктор Христина Групчева, която е краткотрайно изпълняващ шеф на болничното заведение.

Днес тя посочи достолепията на здравното заведение – високо квалифицираният екип с интензивна оперативна натовареност – 500 интервенции годишно. Наред с това тук е осъществена първата в страната трансплантациа на консервирана амниотична мембрана, основана е тъканна банка, която създава неповторимите артикули Алоам и Алохил, както и обработка и даване на роговична тъкан.

Варненската катедра по очни заболявания е пионер в трансплантацията на стволови кафези в роговица. Но позитивите свършват дотук и следват негативите – окаяно положение на сградния фонд, течащ покрив, кръпки с тиксо по таваните, ниско възнаграждение, задължения към снабдители. Думите си проф. Групчева поддържа със фотоси без коментар.

„ Поне 8-9 млн. лева са нужни за възобновяване на постройката по модерни стандарти, акцентира зам.-председателят на общинския съвет доктор Янко Станев. По думите му общината като доскорошен притежател не би могла да отдели предпочитано такива средства. „ Но хората не се интересуват болничното заведение общинска ли е, държавна, университетска и така нататък Тях ги визира дали може да им обезпечи съвременно опазване на здравето и за мен предлагането на МУ е най-хубавият вид. ” Станев акцентира още, че всички софтуерни процедури по одитирането и оценката би трябвало да се извършат в незабавен порядък. Защото болните не престават да се лекуват в тези условия и експертите да получават обидно ниско заплащане.

От управлението на варненския МУ беше доказано желанието да влага във възраждането и развиването на здравното заведение. Подчертано беше, че университетът има финансов запас за това, ръководи 37 здания с разгъната повърхност над 61 хиляди кв. м. Във Варна се образоват над 5 800 бъдещи медици, 1 800 от които задгранични студенти от 48 страни.

Съветниците от здравната комисия и ръководителят на Общински съвет Тодор Балабанов се сплотиха към мнението за решителни дейности в съкратени периоди и поддържаха единомислещо предложенията за решения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР