Веселин Василев е кандидатът на СДС-Варна за кмет на район

...
Веселин Василев е кандидатът на СДС-Варна за кмет на район
Коментари Харесай

Веселин Василев, кандидат за кмет на варненския Приморски: Този район трябва да се управлява със здрава мъжка ръка

Веселин Василев е претендентът на СДС-Варна за кмет на регион Приморски. Натрупал стабилен опит като общински ръкооводител и заместник-кмет, той е убеден, че има качества, хрумвания и най-много благоприятни условия да трансформира Приморски в едно по-добро място за живот.

По-малко от седмица преди локалния избор господин Василев приказва за  проблемите на варненския регион и по какъв начин може да ги реши.



- Г-н Василев, към този момент сме в края на предизборната акция. Каква беше тя и имаше ли удари под кръста?

- Вижте, аз съм търпелив човек и се отнасям с голямо почитание и почит към всички мои съперници - претенденти за кмет на регион Приморски.  Така съм учтив, да се боря до край за победа, само че постоянно с почитание към съперника. Прави ми усещане обаче, че дали заради непознаване на това по какъв начин действа локалното самоуправление или тъй като са неразпознаваеми, претендентите за областен кмет, посочени като съществени кандидати, с цел да се харесат, приказват и дават обещание велики неща, за които районния кмет няма пълномощия за жалост.



- Кои са главните проблеми за един кмет на Приморски?

- Според мен не е обикновено кмет на регион със 120 хиляди души, който е определен директно, да няма личен бюджет. Затова са нужни са законодателни промени в тази посока. Към сегашния миг кметовете на региони са вторичен разпоредник на бюджетни средства. Как тогава, можеш да изпълниш обещания, когато нямаш пари. На второ място, бих подчертал върху опциите, които районната администрация и кметът на региона имат по отношение на компаниите реализатори. Истинския надзор и опция за напън и наказания е в ръцете на възложителя - този който заплаща, а това е огромна община. Недоволството от некачествена работа и неудобства се изсипва върху районния кмет и неговите чиновници. Трудно се изяснява на хората, че за този месец са изчерпани предвидените средства, и косенето, кастренето на дървета и пръскането срещу кърлежи ще се извършат идващия месец.



- Как тогава кметът на Приморски ще съумява да се оправя със своите отговорности, с цел да дава отговор на упованията на своите гласоподаватели?



- След като той няма лостове за реакция, остава въз основата на персонални контакти да се моли на едно или друго място, където недоволството е най огромно, компаниите да му оказват помощ в задатък. Но това е кърпена работа, зашиваш на едно место, а на друго се отваря по огромна дупка. Хората не го схващат това и питат какъв кмет си, като не можеш едно дърво да окастриш, защо те избрахме, то с тебе и без тебе същата работа. Аз съм трудолюбив и виновен човек и мога да се схвана с всеки, който и да е кмет на града. И в случай че имам поддръжката на жителите зад тила си, ще направя по този начин, че макар лимитираните пълномощия, регион Приморски да бъде чист, спретнат и комфортен, а от варненските и пловдивските народни представители зависи да създадат старания и да бъде променено законодателството по повод пълномощията на районните кметове в градовете с районно разделяне. За да е съответно на действителния живот и ползите на жителите. Софиянци са си уредили нещата и там районните кметове могат да взимат управнически решения и имат относителна самостоятелност. А това е доста, доста значимо.



- Какво бихте дали обещание на живущите в Приморски, в случай че Ви гласоподават двоверие да го управлявате?

- Аз празни обещания няма да давам, само че има неща, които могат да се реализиран с повече активност, персонални връзки и контакти, с професионален опит и подготвеност и най към този момент с готовност за работа. За да е сполучлив един кмет и въобще началник, той би трябвало да има до себе си мощен и стимулиран екип. Като настоящ заместител кмет на регион " Приморски " дръзвам да настоявам, че в районната администрация работят отлични експерти, и с общи старания съм сигурен, че ще повишим сензитивно, успеваемостта и качеството на работа. Напоследък всички стачкуват - миньори, статистически институт, лекари, учители, в действителност те си стачкуват непрекъснато и с право. Всички желаят по огромни заплати, дори и зърнарите с бентлитата и те стачкуват, това е демокрацията. Само хората в общинската администрация не смеят да стачкуват. А това са високообразовани и капацитетни експерти, които всекидневно са сред чука и наковалнята. Между нереформираната система и все по претенциозните жители. Работят в мизерни условия, в остаряла постройка, която лъха на соц отвред, в стаи по трима от по 10-12 квадратни метра, на остарели компютри и с унизителни хонорари. Какво самочувствие може да има чиновник, който отива на инспекция на обект благосъстоятелност на мастит бизнесмен с очукан 30 годишен автомобил Нива или Лада. Дали няма да е по друго, в случай че получава 2000 евро заплата и отиде с нов автомобил, брандиран със знака на Общината и големи букви КОНТРОЛ.



- Говорите за такива заплати, само че някои биха Ви оборили, че въпреки всичко се намираме в изискванията на инфлация.

- Високите заплати, съответни на 21 век, условия за работа, съвременно техническо съоръжение, компютри и автопарк, това са наложителни неща, а не екстри. Така е в естествените страни, по тази причина и корупцията там е на доста по-ниски равнища. Ще направя всичко допустимо чиновниците в регион Приморски да имат самочувствие и сигурност. Те ме познават и знаят, че си държа на думата, само че знаят и какъв брой съм придирчив и държа на качественото обслужване на жителите. С това взаимни отстъпки не върша. Познавам до болежка проблемите на хората и спецификата на всеки микрорайон, на всяко селищно образувание, на вилните зони, курортните комплекси, квартал Виница. Отговарям за най тежкия сектор - Устройство на територията, ръководител съм на комисията по санирането, член съм на комисията за преместваемите обекти.

 

- Какви са връзките Ви с институциите във Варна?

- В прелестни връзки съм с администрацията в община Варна и останалите районни кметства, с огромните строителни компании, с компаниите, които дават отговор за чистотата, озеленяването и поддръжката на ВИК и Ел системите, с всички, от които зависи естествения живот на варненци. Район Приморски е тежък и комплициран за ръководство, и е нужно е да се ръководи със здрава мъжка ръка. На един нов кмет, изключително в случай че е и без административен опит, ще са му нужни една, дори две години, до момента в който навлезе в работата. Мое преимущество е, че в случай че бъда определен за кмет на регион Приморски, този развой ще се реализира гладко и без разтърсвания. Приемствеността е значимо изискване, както за районната администрация, по този начин и за обслужващите компании, а това дава отражение и на качественото обслужване на жителите. В регион Приморски голям брой хора и компании, по този начин наречения дребен и междинен бизнес, развиват бизнес, обвързван с туризма, ресторантьорството, търговията и услугите, и за тях чистотата, озеленяването и опциите за паркиране са от витално значимо значение. Особено след провалите, които нанесе коронавирус пандемията върху туристическия отрасъл.

- Вашето обръщение към хората в Приморски?

- Обещавам им, че ще работя почтено, честно и неуморно за обичания ни Приморски. Подкрепете ме с номер 25 в интегралната бюлетина и с преференция 108 в листата за общински съветници. 

 

*Купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР