Веселин Денчев, който беше единственият полицай, обвинен и подсъдим за

...
Веселин Денчев, който беше единственият полицай, обвинен и подсъдим за
Коментари Харесай

Единственият полицай, подсъдим за "нощта на белия автобус", е бил оправдан

Веселин Денчев, който беше единственият служител на реда, упрекнат и обвиняем за нощта на белия рейс от 2013 година, е бил оневинен от Софийския областен съд преди към година през ноември 2016 година. Оправдателната ми присъда е влезнала в действие, откакто прокуратурата не я е протестирала.

Денчев беше упрекнат в нанасянето на лека телесна щета на Кирил Димов в нощта на 23 юли 2013 година, Тогава в разгара на митингите против държавното управление на Пламен Орешарски, Народното събрание беше обсаден. За да бъдат изведени от Народното събрание беше изработен опит депутатите да преминат през обсадата в бял рейс. Това докара само до ескалация на напрежението и до конфликт с полицията. Повечето народни представители бяха изведени с камионетки на жандармерията няколко часа по-късно, а полицията разпръсна събралите се.

Съдът приема, че няма доказателства Димов да е бил ударен в главата с палка, точно от Денчев. Той, както и множеството от служителите на реда в нощта на белия рейс, са били с маски под каските си и разпознаването им се оказва мъчно, даже и за директния началник на Денчев, стана известно в едно от първите съвещания по делото. То стартира през 2014 година, само че на няколко пъти беше отлагано.

" Анализът на доказателствените материали поотделно и в тяхната логическа връзка не обуслови извод за несъмнена доказаност на авторството на подсъдимия в осъществяване на инкриминираното действие.
Въпреки големия брой очевидци разпитани както на досъдебното произвеждане, по този начин и в хода на правосъдното разследване, то всички те са безапелационни ,

че не разпознават подсъдимия като причинител на инкриминираното действие, макар че множеството от тях са очевидци които са възприели нападателните дейности на служителя на реда с бялата маска.


Единствено лицевоидентификационната експертиза измежду целия доказателствен материал по делото, вкарва подозрение, че точно Денчев е причинител на закононарушението, само че тук основната дума е подозрението, защото посочената експертиза не дава безапелационен отговор на въпроса кое е сниманото лице на видеоматериала, а единствено позволява опцията това да е подсъдимия ", написа съдията в претекстовете си.

И прецизира, че преценката за виновността не може да бъде направена при условия на подозрение и неустановеност и по тази причина не кредитира експертизата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Протестите (2151)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР