Вероятно сте запознати със сирена от козе мляко като Фета,

...
Вероятно сте запознати със сирена от козе мляко като Фета,
Коментари Харесай

Козе мляко срещу краве мляко: кое е по-здравословно?

Вероятно сте осведомени със сирена от козе мляко като Фета, само че мислили ли сте в миналото да пиете козе мляко? Ако сте фенове на биологичното мляко и по-малкия отпечатък върху околната среда, може да ви е забавно да опитате козето мляко, в случай че към момента не сте намерили немлечен сурогат, който предпочитате.

Козето и кравето мляко могат елементарно да бъдат включени в диетата и оферират редица скъпи макро- и микроелементи. Козето мляко дава някои спомагателни изгоди за здравето и може да бъде съвършен избор за подкрепяне на храносмилането.

Каква е разликата сред козето мляко и кравето? Козето мляко по-добро ли е за вас? Кое би трябвало да пиете? Натуропатичната лекарка Кейт Морисън претегля с хранителен профил и повече информация за козето мляко спрямо кравето мляко.

Краве мляко против козе мляко

Всички типове мляко се състоят от вода, лактоза, мазнини, протеини и микроелементи. Въпреки че типовете мляко могат да имат един и същи профил на макронутриенти, те в действителност са доста разнообразни. Козето мляко има няколко неповторими свойства спрямо кравето мляко.

Докато кравето мляко е източникът на мляко в западния свят от епохи и остава здравословна алтернатива за мнозина, козето мляко от ден на ден се трансформира в избор за здравословна храна заради естествено лесния за асимилиране състав. Това е и най-консумираното мляко в международен мащаб.

Поради профила си козето мляко е по-малко евентуално от кравето мляко да аргументи респираторни, храносмилателни и дерматологични признаци за доста хора.

Съдържание на хранителни субстанции

 Козе мляко

Една чаша козе мляко обезпечава 140 калории и 7 грама мазнини със непретенциозно количество холестерол при 25 мг, или към 8 % от целесъобразната дневна стойност, въз основа на диета с 2000 калории.

Козето мляко е с релативно ниско наличие на натрий и въглехидрати и високо наличие на протеини и калций, което обезпечава към 8 грама протеин и 30 % от целесъобразната дневна стойност на калций на чаша.

Съдържание на мазнини

В козето мляко мастните глобули са по-малки и имат по-голяма повърхнина от тези, които се намират в кравето мляко. По-малките глобули се обработват по-лесно и ефикасно от панкреатичната липаза - ензима, усвояващ мазнините.

Нивата на мастните киселини с къса и междинна верига са доста по-високи в козето мляко от кравето мляко. Триглицеридите със средноверижни мастни киселини се радват на изключително бързо и дейно храносмилане и са отлични източници на сила. Освен това равнищата на омега-3 и 6 мастни киселини са по-високи в козето мляко, в сравнение с в кравето.

Съдържание на протеин

Протеинът като цяло в млякото се състои от относителни количества микропротеини. Казеинът Alpha S1 е млечен микро-протеин, който дефинира структурата на изварата. Свързва се с по-голяма и по-твърда извара. Нивото на алфа S1 казеин е с 50 % по-ниско в козе мляко, в сравнение с в краве мляко. Това значи, че се образува по-мека, по-лесно разградима извара.

Бета-лактоглобулинът е по-лесно усвоим млечен микро-протеин. В козето мляко има три пъти повече бета-лактоглобулин, в сравнение с в кравето мляко.

Съдържание на витамини и минерали

 Състав на кравето мляко Снимка: 1

И козето, и кравето мляко са богати на редица витамини и минерали. Докато равнищата на витамин А и D и минералите калций и селен са по-високи в козето мляко, витамин В12 и фолиева киселина се намират в по-големи количества в кравето мляко. Някои проучвания демонстрират също, че усвояването на няколко минерала в козето мляко е по-високо спрямо кравето мляко.

Киселинност и алкалност

Докато кравето мляко е леко кисело, козето мляко е алкално. Алкалните диети водят до по-алкално pH на урината. Предполага се, че алкалната диета може да предотврати редица болести и да докара до обилни изгоди за здравето, в това число сърдечно-съдови, неврологични и мускулни. Това към момента е в развой на изследвания и диспути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР