Вероятно сте виждали легендарната снимка от известното улично игрище Ръкър

...
Вероятно сте виждали легендарната снимка от известното улично игрище Ръкър
Коментари Харесай

Как Никс отказват да получат легендата Джулиъс Ървинг за без пари

Вероятно сте виждали именитата фотография от известното улично игрище " Ръкър Парк ", на която едно стройно хлапе стои на фокус, а към него е цялостно с почитатели, които търсят всяко допустимо място, с цел да го следят. Огради, дървета, здания и какво ли още не биват употребявани като комфортна дестинация за прелестен взор върху играта на Джулиъс Ървинг.

Един от най-важните играчи в историята на баскетбола. Човек, който с наличието си на паркета съумява да придвижи играта с оранжевата топка на напълно друго равнище. Всеки почитател на историята на баскетбола знае името му, именития му прякор и присъединяване му в развиването на НБА, само че има дребни елементи, изключително с договорите му, които можеха да трансформират историята на баскетбола зад океана стремглаво.

Джулиъс Ървинг добива определението " звезда " рано-рано в кариерата си. От " Ръкър Парк " до университета в Масачузетс, той постоянно е в центъра на вниманието. В двата си сезона в колежа двуметровият баскетболист записва невероятните междинни индикатори от 26.3 точки, 20.2 битки и 3.6 асистенции при 49% пукотевица от полето. Един от шестте играчи, записвали най-малко 20 точки и 20 битки в колежанската си кариера. А 201 сантиметра не са от огромна изгода в това да взимаш по 20 битки на мач.

След престоя си в колежа Ървинг мигновено се изстрелва при огромните риби в Американската баскетболна асоциация (АБА), където е признато предписание, което разрешава на колежаните да влязат в лигата, даже в случай че не са приключили лицей. По това време конкурентната лига - Националната баскетболна асоциация, не разрешава сходни дейности - завършваш четирите си години в колежа и чак тогава имаш право да участваш в Драфта.

Ървинг подписва четиригодишен контракт с Вирджиния Скуайърс на стойност $500 хиляди. И не бърка с решението си. В новобранския си сезон 1971/72 Ървинг осъществя приблизително по 27.3 точки и взима по 15.7 битки, което се счита за феноменално даже и за тогавашните стандарти.

Във втората си година познатият и като Доктор Джей се концентрира повече в това да бележи и се трансформира във водещия изпълнител на лигата за сезона със приблизително по 31.9 точки, само че въпреки всичко не не помни за борите и взима по 12.2, които добавя с по 4.2 асистенции и 50% пукотевица от полето на дуел. Награден е с MVP за непрекъснатото си показване.

След като приключва първия си сезон по подобен страховит метод, конкуренцията се намесва и от НБА желаят да го привлекат в своята лига. След като му е било механически разрешено да взе участие в Драфта на НБА (минали са 4 години) Милуоки Бъкс го избират с 12-ия си избор в Драфта през 1972. Това обаче води до доста разлики в ползите на отборите.

Ървинг не е бил удовлетворен от контракта си с Вирджиния, по който би трябвало да му се изплатят 500 хиляди $, само че в границите на седем години, вместо посочените четири. След като Милуоки го избира в Драфта, тимът се надява да го събере с другите звезди в отбора - " трипъл-дабъл " машината Оскар Робъртсън и великият Карийм Абдул-Джабар.

Нещата стават още по-заплетени, когато Ървинг взема решение да се съгласи на договорка с различен тим от НБА - Атланта Хоукс, макар че към този момент има подписана такава с Вирджиния, а и също така е определен от Милуоки. По този метод се оформя дебат сред три тима за това кой да вземе Доктор Джей.

Ървинг е неудовлетворен от обстоятелството, че би трябвало да играе за Скуайърс, по тази причина е желал да одобри офертата на Атланта и да се състезава за тях. Той даже изиграва два мача от предсезонната подготовка на Хоукс. Въпреки това, всичко се взема решение в съда и Вирджиния Скуайърс резервират притежанието му.

Това остава по този начин тъкмо един сезон. Клубът затъва финансово, както и доста други тимове от АБА. Тимът е заставен да се раздели с най-голямата си звезда, с цел да оцелее финансово.

" Ървинг се опита да напусне Скуайърс и да подпише контракт с Атланта Хоукс през 1972-а. Въпреки че бе задължен да се завърне във Вирджиния поради правосъдното решение, клубът бе финансово усложнен да го задържи. Той бе сменен в Ню Йорк Нетс от АБА след брилянтен сезон 72/73 ", се написа във вестниците.

Ню Йорк е родното място на Джулиъс Ървинг. Да играе за този тим е като сбъдната фантазия за него. Това е и мястото, където Доктор Джей се трансформира в едно от огромните имена на баскетбола. В трите си години с Нетс от 1973-а до 1976-а той води тима си към 2 трофеи от АБА и получава премията MVP за три следващи сезона.

1976-а е годината, в която баскетболът става извънредно известен. За това оказва помощ първият проведен конкурс по забивки от АБА, където Ървинг забива от наказателната линия и справедливо печели състезанието. През същата година се случва и главното събитие. Обединението на двете асоциации - АБА и НБА. Сезон 1975/76 е последният сезон в АБА, който би трябвало да се изиграе преди закриването й. Такова обединяване няма по какъв начин да мине без проблеми, а Доктор Джей е един от тях.

Когато се случва обединяването, това значи, че в НБА към този момент ще има два тима от Ню Йорк - Никс и Нетс. Никс са в лигата от десетилетия и имат по-достойно добро име от " мрежите ", а и са по-добрият от двата тима, обаче Нетс имат Джулиъс Ървинг - най-популярният състезател в лигата. Това е подразнило Никс, тъй като Нетс биха откраднали почитателите поради Доктор Джей.

По този метод Никс измислят феноменалната тактика да изискат $5 милиона от Нетс, с цел да ги позволен на тяхна територия. Нетс обаче няма по какъв начин да заплатят желаната сума, защото обстановката от АБА ги е засегнала и не разполагат с толкоз пари. Проблемът наподобява нерешим - в случай че Нетс не заплатят 5 милиона, то присъединяване им в НБА няма по какъв начин да стане действителност.

Следователно притежателят на " мрежите " Рой Боу не намира различен излаз, с изключение на този да замени Джулиъс Ървинг за пари. Филаделфия откликват на предлагането и вадят парите, с което си обезпечават услугите на Доктора за 6 милиона $.

Смешното в цялата обстановка е, че Боу е предложил да даде Ървинг на Никс за без пари, като от тяхна страна да получи позволение тима му да се състезава на територията им. Говорим за най-популярното име по това време, един от най-хубавите играчи в лигата. Никс отхвърлят. В характерен жанр Ню Йорк Никс отхвърля да одобри абсолютния подарък.

Нетс по този начин или другояче се принуждават да сменят местоположението си поради рецесията. Те се местят в Ню Джърси единствено две години откакто губят Ървинг поради безобразни резултати и липса на пари, тъй че и те избират неверния отговор на казуса с размяната на Ървинг, както съседите си.

Доктор Джей прекарва остатъка от кариерата си във Филаделфия, като в десетте си години в Сиксърс записва приблизително по 22.0 точки, 6.7 битки и 3.9 асистенции при 51% пукотевица от полето. Ървинг и Сиксърс няколко следващи години губят на финали, само че през 1983-а най-накрая стигат до купата след победа с 4-0 над водения от Меджик Джонсън и Абдул-Джабар ЛА Лейкърс.

Интересен факт: По време на Драфт 1984 Филаделфия предлага да замени Джулиъс Ървинг за третия избор на Чикаго Булс в Драфта. Сиксърс желаят да употребяват избора, с цел да изберат Майкъл Джордан, само че генералният управител на Булс Род Торн не дава това да се случи и взима Джордан в тима си.

Ървинг е първият състезател в историята на лигата, който стартира да популяризира кецовете Converse и да се появява в реклами. Договорът му с компанията за кецове дава началото на останалите звезди след него да имат персонално направени модели кецове по техен избор и надзор върху марките им.

Доктор Джей изиграва 1243 дуела в АБА и НБА общо, в които записва приблизително по 24.2 точки, 8.5 битки, 4.2 асистенции, 2.0 отнети топки и 1.7 блокирани стрелби при 50% пукотевица от полето. Завършва кариерата си с една купа от НБА и две от АБА, общо 4 награди MVP и 16 участия в " Мача на звездите " на двете асоциации.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР