Вероятно от 200 на 240 лева ще бъдат увеличени стипендиите

...
Вероятно от 200 на 240 лева ще бъдат увеличени стипендиите
Коментари Харесай

Стипендиите на студентите от българските диаспори вероятно ще се увеличат на 240 лв.

Вероятно от 200 на 240 лв. ще бъдат увеличени стипендиите на студентите от българските диаспори, които се образоват в държавните висши учебни заведения у нас. Това заяви през днешния ден министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и добави, че през последните три години тези стипендии бяха увеличени два пъти, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той означи, че тези студенти са най-вече от " социалнослаби фамилии и за разлика от българските студенти нямат опция за такава поддръжка от родителите им, защото не могат толкоз постоянно да пътуват до своите фамилии. Разширихме приема у нас на студенти от българските диаспори, като първо приемът беше за 400 бройки, увеличихме ги на 1000, а в този момент станаха 2000. Тези места обаче не се запълват, тъй като тези младежи не постоянно имат опцията да се устоят у нас, учейки, съобщи министър Вълчев.

Броят на всички студенти в държавните ни висши учебни заведения понижава през последните години и от 176 000 студенти в " най-високата година ", за идната година ще финансираме 150 000 студенти, които са в държавна поръчка. И единствено те имат правото да получават стипендия, като се чака повече студенти да получават стипендии, сподели министър Вълчев.

Той заяви, че в бюджета за 2019 година са планувани спомагателни средства за стипендии на учениците в дуалната форма на образование, както и за учениците, учащи се в специалности с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда. Тези ограничения са за мотивирането на учениците, само че се дават и средства на гимназиите, които откриват паралелки със специалности с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда. Близо 3 милиона лв. ще бъдат предоставени на професионалните гимназии, само че значимо е и почналото преструктуриране на приема, означи министър Вълчев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР