Верният на Владимир Путин водач на Чечения - Рамзан Кадиров,

...
Верният на Владимир Путин водач на Чечения - Рамзан Кадиров,
Коментари Харесай

Верният на Путин Рамзан Кадиров обяви, че заслужава безсрочна почивка. Оттегля ли се?

Верният на Владимир Путин лидер на Чечения - Рамзан Кадиров, съобщи в канала си в Telegram, че заслужава " дълга и безсрочна отмора ". Появата му се пояснява и като анонс за отдръпване, и като нечиста сделка, с която чеченският предводител целѝ нещо. Новината се появи и в международните медии, и в близката до Кремъл медия РБК.

Писменото съобщение е гарнирано с видео от минута и половина, което главатарят записва самичък на телефона си. Той декларира, че е осъзнал, че се е " заседял " много дълго на поста, минали са 15 години, откогато е отпред и " младостта си е отишла " от такива каузи.

Кадиров споделя и локална сентенция: И най-желаният и дълго чакан посетител, когато си тръгне в точния момент, е още по-приятен. И прибавя - през характерния си смях и осеяната си с междуметието " дон " тирада - че неговото време е пристигнало.

45-годишният Разман Кадиров ръководи Чечения с стоманен пестник от 2007 година и е най-дългогодишният водач на съветски район, който продължава да е на поста си. Той е считан за извънредно непосредствен до Путин, постоянно е на визити в Кремъл, а последната им среща, за която се знае обществено, е от 5 август в Сочи.

Това обаче не е първият път, в който прокремълският предводител на Чечения насочва подмятания за отдръпването си. Подобни случаи има и в предишното, напомня " Свободна Европа ", само че постоянно е оставал на поста си, което повдига въпроси дали зад изненадващото му изказване от през днешния ден не се крие друг подтекст.

" Скептичен съм. Той е казвал сходни неща и в предишното ", разяснява Иван Клишч, специалист по Кавказ и докторант в Института за политически проучвания " Йохан Скайт " в Естония. " Те нормално се появяват, когато желае да получи нещо от Путин, най-малкото обществен израз на поддръжка ", счита специалистът, представен от медията.

Според други анализатори обаче моментът, в който Кадиров прави обръщението си - в разгара на най-голямата война в Европа след Втората международна война, е по-скоро необикновен. На това мнение е Антон Барбашин, публицистичен шеф на аналитичната платформа Riddle Russiа.

Чеченският водач играе значима роля в насърчаването на съветската война в Украйна и набира бойци, които да се борят дружно с съветската войска. За Барбашин думите на Кадиров са по-скоро в прорез с посланията от Москва в последно време: " Ако това, което Кадиров преди малко сподели, е правилно и той се отдръпва непринудено, това би било невиждано. Нещо, което безусловно никой не е очаквал ", сподели той.

Управлението на Рамзан Кадиров в Чечения се свързва с всеобщо нарушение на човешките права, в това число против хора, обвинени, че са с друга полова ориентировка. Обвиняван е, че е поръчвал политически убийства на съперници, живеещи в Европа. От началото на войната няколко пъти се показваха известия, че главатарят е в Украйна, дружно със свои бойци, въпреки и оповестените фрагменти за наличието му да не могат да бъдат тествани без значение за меродавност.

Въпреки че и преди се е " оттеглял ", а поради изказване по адрес на тогавашния френски президент Еманюел Макрон през 2020 година - че бил " терорист ", тъй като защитил появята на каритакури на пророка Мохамед, влезе в пререкания с офиициален Кремъл в лицето на Дмитрий Песков, през 2021 година Кадиров получи следващ мандат. Той завършва през 2026 година
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР