Вербалните сблъсъци между ЕС и Великобритания вече започнаха с първите

...
Вербалните сблъсъци между ЕС и Великобритания вече започнаха с първите
Коментари Харесай

Лондон и Брюксел вече спорят за търговията, "твърдият" Брекзит още е вероятен

Вербалните конфликти сред Европейски Съюз и Англия към този момент започнаха с първите изказвания на двете страни за бъдещите им връзки. Премиерът Борис Джонсън сподели, че желае съглашение за свободна търговия, само че без да съблюдава разпоредбите на блока, нито да зависи от решенията на Европейския съд в Люксембург.

Главният договарящ от страна на Брюксел Мишел Барние предизвести, че разновидността връзките да бъдат прекъснати без договорка е евентуален, че никой не го желае, само че и че Англия би трябвало да съблюдава общите стандарти на Европейски Съюз, в случай че желае допустимо максимален достъп до общия пазар на съюза.

След като Брекзит стана действителност на 31 януари през нощта, Англия и Европейски Съюз са в временен интервал, който ще продължи до края на годината. По време на него би трябвало да се уговорят изискванията за бъдещата връзка сред двете страни. (Какво значи " корав Брекзит " и за какво в продължение на три години и двете страни се пробват да го избегнат, четете тук, тук и тук.)

" Няма потребност едно съглашение за свободна търговия да включва приемане на европейските правила за конкуренцията, дотациите, обществената отбрана, околната среда или други сходни, не повече, в сравнение с Европейски Съюз би трябвало да бъде длъжен да приема английските правила ", сподели Джонсън, представен от организация " Ройтерс ". " Англия ще поддържа най-високите стандарти в тези сфери, без контракт да ѝ постанова отговорности. "

" Това е въпросът: ние ще настояваме ли Европейски Съюз да направи всичко, което и ние, в подмяна на свободна търговия? Ще го създадем? Разбира се, че не. ", съобщи още той. " Не напущаме Европейски Съюз, с цел да подкопаваме европейските стандарти. Няма да прилагаме никакъв дъмпинг, нито търговски, нито обществен, нито в околната среда. "

Говорейки за комерсиалното съглашение с Канада (CETA), което желае да употребява като база за договаряния, Джонсън отхвърли опцията страната да се подчинява на Европейския съд в Люксембург. Той уточни, че Европейски Съюз и Канада имат различен механизъм за разрешаване на разногласия.

По думите му има две вероятни покупко-продажби: едната би била сходна на CETA, другата - основана на Споразумението за отдръпване от октомври 2019 година Но нито една от тях няма да включва регулации, пълномощия на Съда в Люксембург над английските закони или какъвто и да е наднационален надзор на никоя сфера, в това число границите и политиката за имиграция.

Премиерът желае " серия съглашения " за търговията, риболова, съдействието в областта на сигурността, както и механически сделки за авиацията или нуклеарното съдействие.

Колкото по-близо, толкоз повече отговорности

Европейски Съюз желае комерсиална договорка с нулеви мита и квоти, само че това зависи от уреждането на открита и почтена конкуренция сред Англия и 27-те държави-членки, съобщи по същото време основният договарящ Мишел Барние. Той също по този начин посочи, че колкото повече общи стандарти съблюдават Европа и Англия, толкоз по-голям достъп до единния пазар може да има някогашната членка.

" Не може да ни обвините в липса на упоритост ", сподели той на конференция в Брюксел. " Първо и най-важно е да защитим ползите на съюза, жителите и бизнесите му. Ще продължим да се приготвяме за обстановката " без договорка ", сподели той - тъкмо противоположното на Джонсън, който настоя в речта си, че " Не става въпрос за договорка или без договорка " и който залага на оптимистична изразителност за бъдещата световна роля на Англия.

" Ако не можем да реализираме договорка до края на годината, ще има рухване в пропастта по доста фронтове ", предизвести Барние. " В някои сфери няма да има друго решение. Имам поради търговията и риболова ".

 Лондон и Брюксел към този момент спорят за търговията,
© Francois Lenoir, REUTERS

Ако преходният интервал приключи без съглашение сред двете страни, безусловно за нощ Англия и Европейски Съюз ще преминат от свободна търговия към търгуване по по-строгите правила на Световната комерсиална организация (СТО).

Такова съглашение наложително би трябвало да включва риболова и достъпа до водите на двете страни. Условията за това би трябвало да бъдат уговорени до 1 юли, сподели Барние. " Говори сме да предложим всичко това, въпреки да знаем, че ще има мощна конкуренция сред Англия - близкият ни комшия - и Европейски Съюз ".

33-страничният документ, който дава мандат за договаряния на Барние, съдържа още ангажимента, че Съдът в Люксембург ще играе роля, както и че двете страни би трябвало да съблюдават " общи високи стандарти " в държавната помощ, конкуренцията, държавните предприятия, както и в разпоредбите за отбрана на служащите и на околната среда.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (465)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР