Венецуела пуска официално днес 38,4 млн. петро – собствената й

...
Венецуела пуска официално днес 38,4 млн. петро – собствената й
Коментари Харесай

Венецуела пусна собствена криптовалута „Ел петро“

Венецуела пуска публично през днешния ден 38,4 млн. петро – личната й криптовалута, основана на петролните запаси на страната, заяви Франс прес.

Режимът на Николас Мадуро вкарва виртуалната валута в отговор на „ финансовата обсада “, с която Каракас изяснява дълбоката икономическа и политическа рецесия в страната.

Цената на едно „ Ел петро “ е равна на 1 барел нефт и към този момент е закрепена на 60 $.

Новата венецуелска криповалута беше показана от вицепрезидента Тарек ел Есами с декларация от президентския замък в Каракас.

Първоначално ще бъдат издадени общо 100 млн. петрос. На 20 март държавното управление ще пусне за продажба 44 млн. в допълнение и ще си резервира останалите 17,6 млн.

Според замисъла новата валута би трябвало да „ внушава доверие и сигурност на вътрешния и на интернационалния пазар “ по думите на вицепрезидента.

 „ Ел петро “ се разграничава от другите криптовалути, защото евентуално е единствената обезпечена с действителни активи. За тази цел, по заповед на Мадуро са добити 5 милиарда барела нефт от находището Аякучо в петролния пояс на река Ориноко. Чрез нея управляващите желаят да заобиколят финансовите наказания и да привлекат задграничен капитал. Освен това „ Ел петро “ ще може да се употребява в страната за заплащане на артикули и услуги, налози, както и да се обменя против локалните книжни пари.

Оптимизмът на Каракас обаче не се споделя отвън Венецуела, отбелязва ТАСС. Колумбийският финансов министър Маурисио Карденас счита, че петрото е димна завеса, която няма да избави авариралата социалистическа стопанска система. Друг икономист, Рикардо Хаусмян, някогашен министър на Венецуела от 1989 до 1993 година, в този момент учител в Харвард, предсказва неуспех на петрото, защото казусът не е в какъв тип ще са заплащанията, а че няма защо да се заплаща. По думите му петрото може да се счита за нова емисия държавен дълг в миг, когато страната няма пари да заплаща съществуващия си външен дълг, оценен през 2016 година на 132, 15 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР