Венецуела, която преживява тежка политическа и икономическа криза, може да

...
Венецуела, която преживява тежка политическа и икономическа криза, може да
Коментари Харесай

Венецуела може да отчете 1 млн. процента инфлация тази година, смята МВФ

Венецуела, която претърпява тежка политическа и икономическа рецесия, може да затъне още по-дълбоко в рецесията тази година и да регистрира хиперинфлация от 1 млн. % до края на декември, предвижда Международният валутен фонд (МВФ), представен от " Франс прес ".

През тази година брутният вътрешен артикул на страната евентуално ще се свие с 18 на 100, а това е по-зле от предстоящите минус 15 на 100 от Фонда в оценката му от април.

" Очакваме скок на инфлацията до 1 млн. % до края на 2018 година, което значи, че обстановката в този момент във Венецуела може да се съпостави с ситуацията, в което бе Германия през 1923 година или Зимбабве при започване на века ", разяснява Алехандро Вернер, представител на Фонда. Пред напролет МВФ очакваше инфлацията във Венецуела да доближи 18 000 %.

Рязкото поевтиняване на петрола, който е главният експорт на Венецуела, и годините на неприятно ръководство доведоха до тежката икономическа рецесия в тази южноамериканска страна, която страда от всеобщ дефицит на съществени артикули, означи ДПА.

Сривът на венецуелската стопанска система последователно стартира да се отразява и на съседките ѝ, тъй като неналичието на хранителни артикули, все по-затруднения достъп до избрани услуги - електричество, вода и превоз, наред с проблемите, свързани с несигурността, накараха венецуелците всеобщо да напущат родината си и да търсят по-добър живот в Колумбия или Бразилия.

" Венецуела продължава да е затънала в дълбока икономическа и обществена рецесия ", обобщи Алехандро Вернер. През 2018 година богатата на нефт страна ще регистрира двуцифрена криза за трета поредна година, добави специалистът. /БТА

Фотогалерия: Заради рецесията във Венецуела от ден на ден дами се стерилизират >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР