Венеция може да изгуби статута си на обект от световното

...
Венеция може да изгуби статута си на обект от световното
Коментари Харесай

Без защита от наводнения Венеция ще изгуби статута си в ЮНЕСКО

Венеция може да изгуби статута си на обект от международното културно завещание, в случай че не се отбрани съответно от влошаващите се наводнения. Това предизвестяват представители на ЮНЕСКО, предложили на италианския град помощ за възобновяване от бедствените приливи от предходната седмица, заяви фондация " Томпсън Ройтерс ".

" Ключови здания в зоната на международното културно завещание са застрашени и това е сериозна паника за нас, изключително тъй като не става дума за изолиран случай ", споделя Мехтилд Рьослер, шеф на Центъра за международно културно завещание.

Специалисти споделят, че с климатичните промени, повишаващото се равнище на моретата и все по-често заливане на дребните острови на Венеция със солена вода ще има още повече вреди по историческите здания. Базиликата " Сан Марко " бе наводнена след на-високия прилив от над 50 години насам и провалите и разноските за възобновяване се правят оценка на милиони евро.

Рони Амелан, представител на ЮНЕСКО, сподели, че комисията на организацията, която се занимава със международното културно завещание, не е настроена положително към хрумвания за извъждане на обекти от листата. Комисията е самостоятелна конструкция с представители на 21 страни и включването в този лист работи по-скоро като тласък за отбрана на обектите.

Досега има единствено две сходни изключения. Едното е резерватът за антилопата, известна като арабски орикс, в Оман през 2007 година поради неявяване на отбрана. Второто е река Елба в региона на Дрезден през 2009 година, откакто в предпазения сектор бе издигнат мост. И в двата случая е била ощетена " изключителната и универсална полезност " на местата, разяснява Амелан.

Догодина във Венеция би трябвало да има посещаване на експертна комисия на ЮНЕСКО, която разгласи 118 дребни островчета и лагуната за предпазен обект през 1987 година Проектът за отбрана на града от приливите на морето е от към този момент далечната 1984 година, а от 2003 година се работи по монтирането на MOSE - пробна система с бариери.

Инженери споделят, че защитната система ще е подготвена в края на 2021 година и ще коства 5.5 милиарда евро. Критици на плана споделят, че той е впримчен в корупция, раздути цени и отсрочени периоди. Първоначалната стойност на плана бе 1.6 милиарда $.

Рьослер показва още едно терзание на ЮНЕСКО - бариерите MOSE са проектирани преди десетилетия и даже въведени в употреба може да се окажат несъответстващи на още по-високо морско ниво.

Проучване на организацията от предходната година сподели, че 37 от 49 обекта на международното завещание в региона на Средиземно море към този момент са застрашени от наводнения, а 42 са под опасност от ерозия на крайбрежията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР