Венецианската комисия ни каза две неща. По отношение на дългите

...
Венецианската комисия ни каза две неща. По отношение на дългите
Коментари Харесай

Експерти: Нужно е обществено обсъждане на предложенията за промени в Конституцията

„ Венецианската комисия ни сподели две неща. По отношение на дългите оферти, свързани със служебно държавно управление и инспектората има повече бележки. Липса на претекстове, без извършено авансово публично разискване и без оценка на евентуалното влияние. Добре е бележките да бъдат прочетени деликатно и да бъдат взети поради без страст, да бъдат направени публични разисквания “.

Това сподели преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова в предаването „ Тази заран “.

Според политолога Румяна Коларова също е належащо да има публично разискване на предложенията за промени в Конституцията.  

„ Липсата на оценка въздействието на законодателните актове е реалност. По-голямата част от измененията в границите на Конституцията, изключително за правосъдната система, са правени без цел и посока, на зиг-заг. Желанието да се взима решение след публични разисквания не е отличителна линия на това болшинство, изключително на кабинета. Имаме проблем с въглищните централи, това е процедура в България – когато имате сложен проблем, политиците ги е боязън да го слагат за публично разискване “, сподели проф. Коларова.

Според Екатерина Михайлова в самата конституция от правно-техническа страна има някои недостатъци

Според журналиста Асен Григоров обаче предложенията за промени в Конституцията не са правени без цел и посока.

„ Целите са доста ясни – да се реализира ефикасна работа на правосъдната власт, което до момента не е реалност. Хората знаят, че няма правораздаване. Доколкото има – то не е бързо, не си извършва задачите. Тези два месеца са за това – да се обмисли, да се внесат корекции и да се създадат публични разисквания “, сподели Григоров.

Вносителите на текстовете бяха безапелационни, че задачата им е да почистим сериозния взор от Брюксел към България

Според Александър Симов главната причина за постигането на компромис сред първите две политически сили са били конституционните промени. 

„ Основното пояснение за легитимирането на фигура като Делян Пеевски като представител на това ръководство беше точно, че Движение за права и свободи ни трябват. Приемат го хора, които направиха кариера, плюейки по Делян Пеевски. Смятам, че министър председателят на България е той. Когато Денков каже нещо, не е несъмнено, че ще стане, само че когато Пеевски вземе отношение, нещата се случват “, разяснява Симов.

Бойко Борисов подлага на критика министри, само че поддържа кабинета

По думите на Асен Григоров митингите на енергетиците имат връзка с претенции избор на съмнение към държавното управление.

„ Най-ненадейно тези хора, които останаха на Автомагистрала „ Тракия “, ще вършат народен митинг и най-случайно той се оказва в четвъртък, когато е вотът на съмнение. Лесно е да се събере две и две. Дава отговор на доста въпроси: за какво се прави вотът, за какво е вдигнат митингът и за какво част от протестиращите се отдръпнаха и остана друга част “, добави Григоров.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР