Велинградското село Кръстава постепенно се съвзема след огненото бедствие, което

...
Велинградското село Кръстава постепенно се съвзема след огненото бедствие, което
Коментари Харесай

Кръстава се възстановява след огнения ад, изпепелил домовете на 33-ма души

Велинградското село Кръстава последователно се съвзема след огненото злополучие, което в нощта на 13 август изпепели шест къщи, голям брой селскостопански постройки, две транспортни средства и няколко домашни животни. Хората от високопланинското село благодарят на Всевишния, че огънят не е лишил човешки живот.

 40 000 лева към този момент са събрани за хората, чиито къщи изгоряха в Кръстава, ще получат помощ и от страната Виж още

Лека-полека потърпевшите се възвръщат от шока след случилото се. То е дълбока рана за всички и би трябвало да мине време, с цел да съумеят хората да се съвземат, сподели пред Българска телеграфна агенция кметът на село Кръстава Салих Узунов. Заедно с други мъже от селото и чиновници на община Велинград той беше на мястото, изпепелено от стихията, с цел да се изберат терен за незабавното създаване на бетонови фундаменти, върху които да се слагат сглобяеми дървени къщи, където потърпевшите фамилии да могат да се подслонят. Постройките са дарени от Политическа партия ГЕРБ и до няколко дни хората ще могат да се настанят в тях, тъй като имат всички улеснения за естествен живот, сподели Узунов. Той добави, че къщичките ще са в дворовете на хората, с цел да се усещат по-спокойни и ще са по-близо до домовете си.

Общо 33-ма души са живели в изпепелените парцели, само че всички 1200 поданици на Кръстава са съпричастни с тяхната покруса, показа Салих Узунов. Трогнати сме от милосърдието на хората, които безусловно на идващия ден от цялата страна започнаха да изпращят дарения - храни, завивки, движимости от първа нужда, а по разкритата дарителска сметка към този момент са събрани над 40 000 лв., сподели още кметът на селото. Той уточни, че в този момент са нужни строителни материали за възобновяване на изгорелите жилища.

Всичко в дома ни изгоря, нищо не остана. За 20 минути целият ни живот се срина, описа, преглъщайки сълзите си, Мехмед Муса Мехмед. Комшиите ни приютиха, другари ни дават дребни заеми, с цел да преживеем. Много ни оказват помощ хората, само че е ужасно да отидеш да живееш в непозната къща, откакто домът, който цялостен живот си градил, е изгорен в пламъците. Ние към този момент сме наплашени от този огън и не знам дали ще можем да живеем умерено отсега нататък, приключва описа си 60-годишният мъж.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Емине Салим, чиято къща също е доста тежко наранена от пожара, показа, че доста мъчно се оттърсва от загатна за огнената буря. Насън скачаме, насън викаме, нека се оправим, само че би трябвало доста, доста време...

Ако имаше повече вода, щяхме да спасим къщите, само че значимото е, че въпреки всичко успяхме да спрем огънят да тръгне надолу към селото, тъй като можеше цялото да е в руини, описа пенсионираният жп ватман Али Селим. Първата му мисъл била да избавят внуците си, които за наслада към този момент са били изведени от горящия втори етаж на къщата. Общо осем внука имам, двама от тях са си тук при нас. За тях я върших тази къща, за тях изрисувах фасадата с камък, а в този момент по нея са черните следи от пламъците, добави Али. С болежка в гласа споделя, че съумели да освободят кравите от обора, само че две теленца и кученцето не могли да спасят. След нещастието изпратил децата при другата си щерка в Кричим, с цел да са надалеч от гледката на изпепелената къща. Само четири-пет години се радвахме на този дом, сполетя ни това знамение и ето... Но да сме здрави, отново ще я изградим, споделя през сълзи Али Селим. Всевишният ни изпитва и той ще ни спомага, било е драснато от ориста - случи се, по този начин изяснява огнения пъкъл някогашният влаков ватман.

Въпреки всичко, Али Селих не губи вяра и е убеден, че ще се върнат към естествения си живот. Ще се оправим благодарение на хората, ето притежатели на компании пращат материали, храна за домашните животни, всекидневно идват камиони. Хиляди благодарности за съпричастността на тези положителни хора, описа Али.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Къщата на Авиша Джамбазова е горяла и преди няколко години, само че тогава пожарът нанесъл по-малки вреди. Жената през сълзи показа, че спестяванията на фамилията са изгорели в пламъците. Тук Аллах ни изгори, нека на другия свят ни подари успокоение, сподели 66-годишната жена. Въпреки персоналната си покруса, даже настоя да ни почерпи нещо за ядене, тъй като " било обяд ". Авиша не губи вяра и има вяра, че съпричастността на хората ще им помогне да преживеят есента и за зимата да възстановят домовете си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР