Велинградчани искат да бъде създаден обществен съвет за сигурност към

...
Велинградчани искат да бъде създаден обществен съвет за сигурност към
Коментари Харесай

Велинградчани искат обществен съвет за сигурност

Велинградчани желаят да бъде основан публичен съвет за сигурност към Общинския съвет, който да координира работата на институциите против престъпността. Това демонстрира изследване, направено измежду поданици на града в интервала от юни до октомври тази година. Инициатор за провеждането му е Михаил Алексиев, локален държавник. Резултатите бяха подложени на обществено разискване в Туристическия информативен център. Авторът показва освен разбор на настоящата обстановка, само че и съответни ограничения за възстановяване на сигурността.

Проучването е първа стъпка към смяна

Алексиев споделя, че в града за пръв път се прави сходно изследване и то е единствено едно начало, първата стъпка към търсената смяна. За да се реализира тя, е нужна благосклонност и усърдие от всички, свързани с казуса страни. В момента институциите работят, само че разпокъсано, всяка за себе си. Затова изводът е, че би трябвало да има публичен съвет, който да събира техни представители най-малко един път месечно, с цел да разискват значимите за града въпроси и да търсят дружно решение.

Инициаторът е уверен, че тази формула работи. През 2000 година той е ръководел сходен публичен съвет, само че по обществени въпроси. Членовете му с готовност се включвали в съвещанията, обсъждали какво би трябвало да създадат дружно, с цел да реализиран задачите си. Така се решавали много значими въпроси. Нужно е сливане на напъните за по-добри резултати, уверен е Алексиев.

Да си СПА столица носи и опасности

Във Велинград първо би трябвало да се направи по-мащабно проучване на действителната конюнктура, тъй като тя е много изменена, откогато градът е целогодишен курорт, акцентира Алексиев. Постоянно има външни хора - туристи, екскурзианти, посетители. От една страна, това е добре, само че поражда и спомагателни проблеми. Единият от тях е натовареният трафик - доста коли, незадоволително паркинги, динамично придвижване по улиците, и то освен централните. На моменти през по-оживените булеварди мъчно може да пресече пешеходец - вървят цели кервани коли. В потока от гости има всевъзможни хора, в това число „ гастрольори “, както и такива с недотам честни цели.

Предложението за съставяне на публичен съвет за сигурност ще бъде импортирано в локалния парламент, като срокът за това е до първото тримесечие на идната година.

А ето и резултатите от изследването:

В извършените анкета, фокус групи и диалози са взели участие 258 души. Най-голям е делът на лицата на възраст над 60 години - 188 души (72.9 %). Делът на жителите, които се усещат несигурни за себе си и своите близки, е доста висок - това са 184 души (71,3%) от общия брой участници в проучването, до момента в който тези, които се усещат сигурни, са 65 души (25.2%). Според 55% има трайна наклонност за увеличение на персоналната неустановеност спрямо 2008 година

40,7 % от интервюираните са били жертва или очевидец на закононарушение в последните 5 години, като 9.8% са били и жертва и очевидец, 21,3% са били жертва на закононарушения, а 29,5% са били очевидци на закононарушение.

Делът на велинградчаните, които се опасяват,че ще станат жертва по аргументи, подбудени от безучастие на институциите, е извънредно огромен - 45,3%. Тези, които се притесняват, че може да станат жертва на кражба и обир, са 38%, на посягане и нанасяне на телесна щета - 37,9%.

Най-разпознаваемите институция и тези, на които най-вече се надяват жителите, са полицията, общинската администрация на Велинградска община, доброволни отряди, самоорганизирали се по места, пожарната сигурност. Прави мощно усещане, че тези, които не имат вяра на никого и разчитат единствено на себе си, са цели 21,3%. С най-ниско доверие във връзка с персоналната сигурност са Народното събрание и Областната администрация.

Най-голям - 38,8%, е делът на хората, които желаят да се усъвършенства и форсира работата на Министерство на вътрешните работи, съда и прокуратурата. Почти толкоз считат, че би трябвало да се одобряват и постановат по-строги ограничения по отношение на нарушителите. На трето място - за 33%, е значимо правоохранителните органи, общината и другите институции да спомагат и сътрудничат на жителите. Следват тези, които желаят да виждат по-често полицейско наличие, да се промени изцяло работата на институциите и да има действителна предварителна защита и разкриваемост на стандартната престъпност.

Над 20% са поискали да има функциониращи доброволни отряди и да развиват лични умения, тъй че да вземат решение проблемите си сами. Това приказва за извънредно притеснителна наклонност за понижаване и отдръпване на доверието в институциите и осъществяване на персонална подготовка за сигурност, обвързвана със самоорганизирането на човеци и групи, което може да докара (а и най-вероятно води) до разпра.

Според участниците в проучването е най-важно да се усъвършенства взаимоотношението сред институциите (64,3%). Цели 42,6% желаят да се образуват публичен или публични препоръки, а близо една четвърт от участниците са поискали да се плануват ограничения и принадлежности за гражданско присъединяване в правенето на стратегически документи.

Най-несигурни жителите на Велинград се усещат в крайградските зони, спирки и терени на града, в парковете и градините, пешеходните пътеки и улиците. Очакванията към общинските управляващи са да се инсталира видеонаблюдение на публичните места и да се осветят по-добре крайните улици, публичните паркове и градинки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР