Великотърновският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“

...
Великотърновският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“
Коментари Харесай

Обвиненият за убийството на 17-годишния Веселин от Кнежа остава в ареста

Великотърновският апелативен съд удостовери мярката за неотклонение „ задържане под стража “ за 19-годишен, упрекнат в убийството на малолетен юноша в землището на Кнежа, оповестиха от правосъдната палата.
По-горната инстанция е удостоверила определение на Окръжен съд – Плевен, с което във връзка с обвинения К. Г. (р.2002г.) от Бяла Слатина е взета най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
Той е упрекнат от Окръжна прокуратура – Плевен в това, че на 29.11.2021 година, в землището на Кнежа, в съучастничество, като причинител с А. Ш, съзнателно умъртвили младежа, който качили от Кнежа – закононарушение по член 115, вр. с член 20 алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс. Тогава 17-годишният Веселин от Кнежа помолил непознатите да го закарат до Бяла Слатина. Когато се прибирали назад двамата му спътници видели Веселин с предмет, наподобяващ оръжие. Вероятно това ги е предизвикало, считат от прокуратурата. Трупът на момчето е намерено два дни по-късно в землището на Кнежа.



Обвиняемият е обжалвал определението на Окръжен съд – Плевен, с искане за установяване на по-лека мярка за неотклонение, с претекста, че не са налице задоволително доказателства за обосновано съмнение за авторство на действието, както и за останалите две предпоставки по член 63 от Наказателно-процесуален кодекс – заплаха лицето да се укрие или да извърши закононарушение.
Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира, че жалбата е неоснователна. Въззивният съд приема извода на ОС-Плвен, за нужда от взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ за съгласуван със закона и събраните доказателства, а също по този начин споделя и изцяло претекстовете на първоинстанциония съд. Наличните по делото доказателства дават съображение да се одобри, че в съответния случай е налице действителна заплаха при вероятно взета по-лека мярка за неотклонение във връзка с обвинения, същият да извърши и други дейности, ориентирани към разстройване разкриването на обективната истина, да се отклони и укрие от досъдебното произвеждане и да извърши закононарушение.
Определението на Апелативен съд – Велико Търново е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Вторият обвинен за убийството също е арестуван под стража, само че делото по мярката не е постъпвало в Апелативен съд – Велико Търново, прецизираха от пресцентъра на съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР