Великобритания обмисля да предложи на бившия руски шпионин Сергей Скрипал

...
Великобритания обмисля да предложи на бившия руски шпионин Сергей Скрипал
Коментари Харесай

Нова самоличност и нов живот за Скрипал в САЩ

Англия обмисля да предложи на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия, които пострадаха при опит за отравяне, нови идентичности и нов живот в Съединени американски щати.
Идеята е да двамата да бъдат защитени от възможни следващи опити за ликвидиране, написа в. „ Съндей Таймс “, представен от организация Ройерс (Reuters).
Според изданието чиновници на английското разузнаване МИ6 разискали презаселването на Скрипал с сътрудниците си от Централно разузнавателно управление на САЩ.
„ Ще им бъдат препоръчани нови самоличности “, споделя неназован източник, представен от вестника.
Източници на „ Съндей Таймс “ допускат в собствен отчет, че Англия ще желае да подсигурява сигурността на Сергей и Юлия Скрипал като ги презасели в една от страните от така наречен „ пет очи “ – партньорство за шерване на разследващи данни, в което влизат още Съединени американски щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия.
„ Очевидно най-подходящото място за презаселване е Съединени американски щати, тъй като там има по-малка възможност да бъдат убити и е по-лесно да ги защитим там под нова идентичност “, споделя източник от разузнаването, осведомен с договарянията.
„ Предпочита се за тях да бъдат презаселени в страна от „ пет очи “, тъй като казусът им може да провокира големи последствия за сигурността “, прибавя източникът.
29 страни изгониха съветски дипломати в символ на съпричастност към Англия, откакто Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безпомощно положение на скамейка в град Солсбъри на 4 март. Британското следствие сочи, че Скрипал и щерка му са отровени с нервнопаралитичното вещество „ Новичок”. То е създадено в някогашния Съветски съюз през 70-те и 80-те години на предишния век.
66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от съветското разузнаване. През 2006 година той беше наказан на 13 години затвор за шпионаж в интерес на Англия. Той получи леговище във Англия през 2010 година след замяна на шпиони сред Съединени американски щати и Русия. Скрипал беше приет за отговорен в Русия за това, че издал самоличността на съветски сътрудници под прикритие в Европа на английското външно разузнаване МИ-6. Според съветските управляващи той получил 100 хиляди $ за сведенията, които почнал да предава от 90-те години на предишния век.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР