Великобритания може да напусне ЕС на 22 май, ако Камарата

...
Великобритания може да напусне ЕС на 22 май, ако Камарата
Коментари Харесай

Великобритания може да напусне ЕС на 22 май, ако подкрепи митнически съюз

Великобритания може да напусне Европейски Съюз на 22 май, в случай че Камарата на общините поддържа митнически съюз на ориентировъчните гласувания в долната камара на английския парламент довечера. Това оповестиха представители, осведомени с договарянията за Брекзит в Брюксел, написа " Гардиън ".

Ако " Даунинг стрийт " се съгласи, в политическата декларация ще се внесе, че двете страни имат намерение да договорят амбициозно митническо съглашение. Официалното сключване на декларацията с измененията ще стане на изключителната среща на върха на Европейски Съюз на 10 април.
 Над 6 млн. души с петиция за анулация на Брекзит
Над 6 млн. души с петиция за анулация на Брекзит

Броят на присъединилите се в акцията внезапно набъбна през последните дни

След това Брюксел ще чака от английския парламент да одобри всички нужни закони до края на май , с цел да се избегне присъединяване на Обединеното кралство на изборите за Европейски парламент.

Тази вечер английските депутати още веднъж ще проведат серия от ориентировъчни гласувания за евентуално намиране на решение за излизане от безизходицата към Брекзит.

Споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей беше отхвърлено за трети път през предходната седмица.
 Стърджън
Стърджън " за " предварителни избори след неуспеха на договорката за Брекзит

Междувременно през днешния ден се организираха митинги по границата с Ейре против " корав " Брекзит

Точно преди седмица английските депутати отхвърлиха 8 оферти на първите ориентировъчни гласувания , в това число и предложение на консерваторите да се впише присъединяване в митнически съюз в текста на съглашението.

Ги Верхофстат, координаторът на Европейския парламент за Брекзит, разяснява пред белгийското радио VRT, че осемте оферти, които бяха отхвърлени по-рано, в този момент ще бъдат лимитирани и обединени. По думите му те могат да бъдат подложени на гласоподаване през днешния ден или в сряда. Според него съвсем има болшинство в поддръжка митнически съюз с Европейски Съюз. Той чака, в случай че в последна сметка британците съберат болшинство за присъединяване в митнически съюз с Европейски Съюз, Брюксел ще е подготвен да предоговори декларацията и да включи в нея присъединяване в митнически съюз. Верхофстат счита, че към момента може да се избегне Брекзит без договорка.

Новата политическа декларация може да бъде утвърдена на срещата на Европейския съвет на 10 април и по-късно да се даде опция на Англия да го приведе в британското законодателство до 22 май, разгласи либералът.
 Мей гледа към четвърти опит за Брекзит договорка
Мей гледа към четвърти опит за Брекзит договорка

Защото има възходяща поддръжка за договорката й, макар провалянето

Британският кабинет е разграничен по повод дали държавното управление би трябвало да следва Народното събрание, в случай че болшинството поддържа митнически съюз.

Лейбъристите поддържат концепцията за митнически съюз, само че в политиката им е заложено искане да имат думата в комерсиалната политика на Европейски Съюз. Брюксел най-вероятно ще изиска да избегне препирни по този проблем преди съглашението за овакантяване и политическата декларация дефинитивно да бъдат утвърдени от Камарата на общините. Но представител на Европейски Съюз призна, че Лондон ще се изправи пред огромен съпротива, в случай че изиска освен това от алегорична консултативна роля.

" Когато си помислите, че комерсиалните покупко-продажби на Европейски Съюз са комбинация от съглашения, има възгледите на страните членки, Европейската комисия и гласа на Европейския парламент. Какво можете да извършите с трета страна? Не доста ", изясни представителят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР