Великобритания и целият свят се простиха с кралица Елизабет Втора.

...
Великобритания и целият свят се простиха с кралица Елизабет Втора.
Коментари Харесай

Целият ѝ живот беше в служба на страната. Великобритания се прости с кралица Елизабет Втора

Великобритания и целият свят се простиха с кралица Елизабет Втора. След 11 дни траурни церемонии, на 19 септември тя бе изпратена в последния ѝ път на държавна гала в Уестминстърското абатство, след което ще бъде заровена в замъка " Уиндзор " в по-тесен кръг.

Само 6 страни не бяха поканени в Лондон за погребението на най-дълго управлявалия английски монарх - Русия, Беларус, Афганистан, Сирия, Венецуела и Мианмар. Около 2000 души , измежду които държавни глави и монарси от целия свят, се събраха в готическата катедрала, където Елизабет Втора е коронована през 1953 година
 Президентът на Съединени американски щати участва на погребението  Бившият министър председател Борис Джонсън пристигна със брачната половинка си
България беше показана от президента Румен Радев и някогашният министър председател и финален български цар Симеон Сакскобургготски.
 Румен Радев е със брачната половинка си Десислава Радева в Лондон, където се разписа в книгата за съболезнования за кралицата
Ковчегът на кралицата, който в последните 4 дни беше в Уестминстър хол, където стотици хиляди хора чакаха на големи опашки, с цел да й отдадат респект, беше превозен до Уестминстърското абатство с оръдеен лафает, под звуците на гайди.

Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската черква Джъстин Уелби произнесе проповед, по-време на която сподели:

" В добре известна тирада, произнесена за 21-вия ѝ рожден ден, Нейно починалото величество съобщи, че целият ѝ живот ще бъде отдаден на службата на страната и Британската общественост. Рядко има обещания, които са толкоз добре спазени. Тя беше жизнерадостна, имаше мощно наличие и влияние върху живота на мнозина “.

Той добави, че " малко на брой водачи са получавали подобен изблик на обич, какъвто видяхме към Елизабет Втора ".

96 пъти удари камбаната на абатството - в памет на всяка от 96-те години, които живя Елизабет Втора. След края на държавната гала в цялото Обединено кралство, където беше неработен ден, бе непокътнато двуминутно безмълвие. Траурната гала завърши с националния химн " Бог да пази краля ".

След това ковчегът с тленните остатъци на Елизабет Втора потегли на оръдеен лафет от Уестминстърското абатство на последна върволица през центъра на Лондон. Крал Чарлз Трети, синовете му Уилям и Хари и останалите деца, внуци, правнуци и високопоставени членове на кралския двор вървяха след ковчега, следвани от десетки хиляди хора.
 Крал Чарлз Трети отдава последна респект на майка си  Новият крал и огромният му наследник - принц Уилям
Топовни салюти бяха създадени откъм Хайд парк, а часовникът Биг Бен биеше в период от една минута по време на процесията.

Тя мина от Площада на Народното събрание през ул. " Уайтхол ", където са ситуирани множеството държавни здания, площада за паради на конната армия, през улица " Мол " и стигна до Уелингтънската арка на входа на Хайд парк. Ковчегът бе трансфериран от оръдейния лафет на катафалка, която потегли към замъка " Уиндзор ", който се намира отвън Лондон.

Там починалата кралица ще бъде заровена до своя брачен партньор принц Филип, който умря предходната година.
 Съпругата на принц Уилям - Кейт Мидълтън, с децата им - принцеса Шарлът и принц Джордж
След още една църковна работа в стеснен кръг, ковчегът ще бъде спуснат в намиращата се там кралската гробница. След 21 часа българско време крал Чарлз Трети ще хвърли пръст върху ковчега, с което ще приключат всички церемонии.
 Принц Хари  Кралицата консорт Камила Паркър Боулс - брачна половинка на Чарлз Трети, и брачната половинка на принц Хари - Меган Маркъл (вдясно)
Кралица Елизабет Втора ще бъде заровена в Мемориала на крал Джордж Шести към параклиса „ Сейнт Джордж “ в замъка. За разлика от други кралски особи, тя няма да бъде положена в криптата на параклиса. Сега там е заровен принц Филип. Неговите тленни остатъци също ще бъдат преместени в Мемориала съгласно желанието на починалата кралица.

Мемориалът на Джордж Шести е дефинитивно приключен през 1969 година Той съставлява уголемение на параклиса. Там, по заповед на кралица Елизабет Втора, е положен починалият ѝ татко Джордж Шести. Той умира през 1952 година на 56 години. Смъртта му настава ненадейно, тъй че все още на кончината му не е планувано място за кралско заравяне.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР