Велико Търново. Общо десет образователни институции във Велико Търново предстои

...
Велико Търново. Общо десет образователни институции във Велико Търново предстои
Коментари Харесай

Велико Търново: Десет образователни институции в общината ще бъдат обновени със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020

Велико Търново. Общо 10 просветителни институции във Велико Търново следва да бъдат актуализирани със средства от Европа, в границите на действието на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Това стана ясно по време на Годишното осведомително събитие на оперативната стратегия, провело се в София, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Кметът на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините Даниел Панов бе измежду участниците, дружно с районния министър Николай Нанков, представители на изпълнителната и локалната власт, както и на Европейската комисия.
Близо 9 милиона лв. ще бъдат вложени в рационализация на три общински учебни заведения – СУ „ Г. С. Раковски “, „ Спортно учебно заведение “, СУ „ Владимир Комаров “, както и на три детски градини – „ Рада Войвода “, „ Ален мак “ и „ Пролет “. Проектът на Община Велико Търново е част от интегрирания проект за градско развиване, а средствата ще бъдат обезпечени по ограниченията за възобновяване на просветителна инфраструктура. Ще бъдат осъществени групи от действия, систематизирани в три посоки: реализиране на енергийна ефективност; възстановяване на базите на учебните заведения и детските градини посредством градивно подсилване, съществени вътрешни и външни поправки, обзавеждане, обезпечаване на налична среда на сградите; създаване на съоръжения с възобновими енергийни източници.
Модернизирани ще бъдат и четирите професионални гимназии в Старата столица, които са на държавно финансиране. Средствата също ще бъдат обезпечени по Оперативна програма „ Региони в напредък “, само че бенефициент е просветителното министерство.
Общо 624 милиона лв. по оперативната стратегия ще бъдат вложени в рационализация на 416 просветителни средища в цяла България. 350 милиона лв. от тях съставляват финансов запас за реализация на плановете за просветителна инфраструктура на 39-е общини, които са бенефициенти по Оперативна програма „ Региони в напредък “.
По време на Годишното осведомително събитие кметът Даниел Панов благодари на представителите на Европейската комисия Аурелио Сесилио и Борислава Уудфорд за поддръжката, която локалната власт в цяла България получава при реализация на плановете. „ Особено значимо за 22 общини бе обезпечаването на нужните спомагателни 213 милиона лв. за плановете за рационализация на учебни заведения и детски градини. Така ресурсът за общинските просветителни обекти доближи 350 милиона лв. “, акцентира Даниел Панов. Той уточни, че с рационално вложение на средствата от европейската взаимност българските райони, градове и села вървят напред и се развиват, а резултатите са налице в цяла България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР