Велико Търново. Изложбата Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“

...
Велико Търново. Изложбата Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“
Коментари Харесай

Велико Търново: Изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ беше открита в Музея „Възраждане и Учредитено събрание“

Велико Търново. Изложбата „ Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите “ беше открита нощес в града. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Експозицията е подредена в Музей „ Възраждане и Учредитено заседание “ и споделя за живота и делото на Джузепе Гарибалди, борбите, водени от него за обединяването на Италия, въздействието му върху българските възрожденци и за българите – участници в гарибалдийското придвижване.
Гостуването на изложбата е отдадено на 2 юни – Деня на Ботев и починалите за свободата и обединяването на България, и на Националния празник на Италия. Инициативата е на районните исторически музеи в Старата столица и във Варна и е подкрепена от почетния консул на Италия в България Антонио Таркуинио. Изложбата беше открита от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и от Антонио Таркуинио. Ганчо Карабаджаков поздрави гостите от името на кмета Даниел Панов и благодари за организирането на изложбата. Той напомни, че образецът на Джузепе Гарибалди е изключително въодушевяващ за българските възрожденци в битката за избавление на България от османско иго.
„ Изложбата е доста скъп взор върху италианската и българската история, върху свързаността сред нашите нации и борбите, които са водили през XIX век. Инициативи като днешната са скъпи както за опазването на историческата памет, по този начин и за просвещаването на нашето общество и на бъдещите генерации “, акцентира Ганчо Карабаджаков.
В експозицията място намират фотографии, документи, движимости и оръжия от гарибалдийското придвижване. Сред експонатите, свързани с активността на Гарибалди, са бойно знаме, фотография с подпис, фотографии на българи – участници в придвижването. Сред тях са Георги С. Раковски, капитан Петко Войвода, хаджи Димитър, Димитър Общи, Грую Начев, Теофан Райнов, както и великотърновеца Никола Смилов, прочут с прякора си Гарибалдито. Представени са и персонални движимости на Паскал Станини – италианец от гарибалдийското придвижване, живял след Освобождението в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР