Велико Търново. Едва 5000 туристи са посетили крепостта Трапезица през

...
Велико Търново. Едва 5000 туристи са посетили крепостта Трапезица през
Коментари Харесай

Велико Търново: Едва 5000 туристи са посетили крепостта Трапезица през първите седем месеца на годината

Велико Търново. Едва 5000 туристи са посетили крепостта Трапезица през първите седем месеца на годината. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Соня Петрова, основен организатор Отдел „ Връзки с обществеността “ в Регионалния исторически музей. По думите ѝ това се дължи на обстоятелството, че доста от посетителите не знаят, че крепостта е отворена за посещаване. „ Когато те отидат, остават удовлетворени да видят под различен ъгъл освен Царевец, само че и града ни. Надяваме се рекламата от уста на уста да работи. Тоест освен вие като медии – вестници, радиа и малките екрани, само че и рекламата от доволните туристи, когато те описват на своите близки и другари, да усили цифрата на визитите, изключително в този момент през есенния интервал, когато на 22 септември Търново още веднъж ще бъде център на тържествата за Независимостта “, уточни Соня Петрова.
„ Фокус “ напомня, че възобновената цитадела Трапезица във Велико Търново бе открита на 22 септември 2016 година от министър-председателя Бойко Борисов и брачната половинка на президента на Азербайджан Мехрибан Алиева. Събитието бе част от честванията във връзка 108-годишнина от оповестяването на Независимостта на България. По време на събитието в историческата околност бе валидирана и пощенска марка, отдадена на Трапезица, от министър-председателя Бойко Борисов и първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. Автор на марката е художникът Татяна Узунова.
От 2014 година до момента за реституция и възобновяване на хълма са вложени 6,7 млн. лева, като последната инвестиция от 2,5 млн. лева бе предоставена от фондация „ Гейдар Алиев “, отпред на която е Мехрибан Алиева. Финансирането бе контрактувано предходната година, когато министър-председателят Борисов се срещна с президента Илхам Алиев. Подкрепата за „ Трапезица “ е първата по рода си в Източна Европа.
Към момента на Трапезица са реставрирани близо 200 метра от Западната крепостна стена, дружно с три средновековни църкви с истинските фрески от XIII-XIV век. Направена е близо километър централна туристическа алея, което свързва горната станция на построения фуникуляр с Южната кула и църквите. В подножието на Трапезица е напълно ремонтирана улицата, която води до долната станция на фуникуляра, основан е и паркинг. Изграденият релсов път от 135 м и две станции бе изработен по план за 4,2 млн. лева на Министерството на културата от Европейския фонд за районно развиване.
Релсовото транспортно средство изминава близо 100 метра единствено за три минути.
С европейските средства бе издигната и подпорна стена под северозападната страна на хълма. Монтирано е и художествено осветяване.
През май 2015 година държавното управление даде ръководството на архитектурно-музейния резерват „ Трапезица “ на община Велико Търново за период от 10 години. Това даде опция на локалната власт да прави действия, свързани с опазването и популяризирането на историческата полезност под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР