Велико Търново. Десетото юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал Насред

...
Велико Търново. Десетото юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал Насред
Коментари Харесай

Арбанаси кани малки и големи да пеят и танцуват „Насред мегдана“

Велико Търново. Десетото юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал „ Насред площада в Арбанаси “ ще се организира този уикенд в архитектурния резерват, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Основните уредници на проявата от Народно читалище „ Иларион Драгостинов “ прецизират, че чакат над 2000 реализатори от всички етнографски области в страната. Надиграването и надпяването ще са в границите на два дни – събота и неделя /5 и 6 юни/. Те ще се случват на две обособени подиуми – в центъра на село Арбанаси и в читалището.

Изпълнителите ще се показват в две категории – достоверен и обработен фолклор за песенно и танцово изкуство. Ще бъдат пресъздадени редица традиции, измежду които Лазаруване, Камилари, Капанска женитба, Кукери, Меденик и други. 37 са премиите, които са готови за участници. 13 от тях са специфични, а 24 са оценките във всяка от категориите. Участниците са разграничени в три възрастови групи, като основателите регистрират огромен интерес в раздел достоверен фолклор.

На 5 юни /събота/ фолклорната стратегия стартира в 09.30 ч. и ще продължи до 20.00 ч. На идващия ден 6 юни /неделя/ песните и танците ще публиката ще може да следи от 09.30 ч. до 18.30 ч. Паралелно със спортната стратегия ще бъде обособена и Улица на занаятите. В нея ще се включат представители от цялата страна.

Организатор на „ Насред площада в Арбанаси ” е Народно читалище „ Иларион Драгостинов-1897 ” – село Арбанаси. Съдействие оказват Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР