Велики Преслав. Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи общинската награда Златен век“

...
Велики Преслав. Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи общинската награда Златен век“
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи общинската награда „Златен век“ във Велики Преслав

Велики Преслав. Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи общинската премия „ Златен век “ за 2018 година във Велики Преслав, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Тазгодишният притежател на оценката, което се дава за необикновен принос в региона на науката, просветата, културата и спорта в община Велики Преслав, е Валя Янкова, началник на групи за национално пеене към Народно читалище „ Развитие “. В приветственото си слово Илияна Йотова уточни, че през днешния ден в цяла България, наред с името на светите братя Кирил и Методий и химна „ Върви, народе възродени “, ще се чува и името на Велики Преслав, откъдето стартира духовното раждане на българския народ.
„ България е родена от буквите, книжнината и словото, а те са родени в огромната, могъща Преславска школа. Благодаря ви за всички старания и труд, които полагате за съхраняването на българщината и античната ни просвета, с цел да прославяте старините ни, да се грижите за руините, с цел да може всеки, който стъпи в Дворцовия комплекс или да се помоли в Кръглата златната черква, да бъде блажен “, съобщи вицепрезидентът. Тя насочи обръщение към децата на Велики Преслав да носят постоянно в сърцата си вярата, силата и духа на родното място.
„ 11 века тук са ходили светите хора, които са превеждали книгите на славянски език, сътворили кирилицата, написали литература, която от дълго време надскочи границите и на тогавашна, и на модерна България. Трудно е да си представим величието и мащабите на едно такова дело. Трябва да сме горди, тъй като една огромна просвета и нематериалност потегля от Велики Преслав “, съобщи Йотова. Вицепрезидентът дефинира днешните учители като същински модерни будители. „ Малко е да кажем, че вашата специалност през днешния ден е предопределение. Имаме още доста какво да ви дадем. В дълг сме всички, и политици, и държавници, и като общество, тъй като вашият труд е най-ценният. Вие давате на децата, на младежите на България най-важното оръжие - оръжието на познанието “, разяснява Илияна Йотова. Тя уточни, че в 21 век още веднъж народът ни се ражда посредством словото, буквите и писмеността. По случай 1125 от оповестяването на Велики Преслав за столица на България, Илияна Йотова връчи специфичния плакет на вицепрезидента на Р България на кмета Александър Горчев. „ Велики Преслав сътвори една империя на нематериалност, словесност и просвета, бъдете горди, че ръководите този град през днешния ден за богатството на всички поданици “, сподели тя.
От името на вицепрезидента венци и цветя бяха поднесени на паметника на цар Симеон и на книжовниците. Преди тържествената стратегия на площада във Велики Преслав вицепрезидентът се включи в ученическото шествие. В началото на деня Илияна Йотова беше посетител на празненство в ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Тя беседва и с колектива на учебното заведение, в което се образоват 310 възпитаници.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР