Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още

...
Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още
Коментари Харесай

Велики понеделник е - започна Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната черква наблюдава събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята.
Прочетете още
От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му не престават с доста премеждия и тъга.

" Велики понеделник, Велики вторник до Велика събота са дни на все по-интензивни тествания, премеждия, недоумение, отменяне, изменничество и в края на краищата разпятие и заравяне за Исус Христос ", обясни Десислава Панайотва от Културно-просветния отдел на Светия Синод обясни.

Кулминацията на тези премеждия или пристрастености, от където идва името на Страстната седмица, трансформира тази седмица в най-тъжният интервал през цялата година.

" Която във всеки един от дните ни показва събития, които са се случвали във всеки един от тези дни в 33-ата година от Христовия живот на земята ".

Велики понеделник е денят, в който се напомня, че Исус Христос е женихът на човешката душа.

" Небесният младоженец, който идва да избави всеки от нас. Нашата душа е неговата булка и е призвана да се обърне към своя Спасител и да го разпозна е в същинското му великолепие, а то е точно неговата богочовешка персона ".

Вечерта след залез слънце на Цветница, Велики понеделник и Велики вторник в църквата се прави едно по-специално свещенодействие. То се назовава „ Последование на жениха “. поради първото песнопение, което стартира с думите: „ Се Жених грядет ”  или „ Ето, Женихът идва ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР