Великден ни изпразва джобовете заради високите цени на всички хранителни

...
Великден ни изпразва джобовете заради високите цени на всички хранителни
Коментари Харесай

Ето колко ни струва Великденската трапеза

Великден ни изпразва джобовете поради високите цени на всички хранителни артикули. Именно поради инфлацията над 70 на 100 от българите през тази година ще честват у дома вместо на хотел, ресторант или в чужбина. И това икономисване обаче няма да е задоволително поради високите цени на главните храни, които ще създадат празничната софра с сред 30 и 50 на 100 по-скъпа по отношение на същата преди година, обобщава Труд.

Агнешкото на трапезата ни за Великден и Гергьовден тази година ще ни коства приблизително по 30-35 лв. за кг, демонстрират цените в магазинната мрежа. В огромните вериги могат да бъдат открити и мръвки на цени от по 25 лв. за кг, както и такива на промоция от по към 18 лв. за кг, само че нормално става въпрос за вносно или надълбоко замразено месо, с по-ниско качество, обясниха производители.

Реално цената на агнешкото месо се усилва близо три пъти от фермата до трапезата. Тази година цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лв. за кг. Трябва да се има поради обаче, че това е цената за цяло животно, а сред 40 и 50 на 100 от тежестта е фира, т.е. цената действително е съвсем двойно за чистото месо - по към 25 лв. за кг.

В магазинната мрежа поради транспортни разноски, логистика, обезпечаване на нужните количества и поставените надценки цената за кг българско агнешко доближава към 30-35 лв.. Цените са с към 30 на 100 по-високи по отношение на предходната година, когато агнешкото непосредствено от производителите се търгуваше приблизително по 8-10 лв. за кг, а в магазина се оферираше на цени от 20-25 лв. за кг. Цената в магазините обаче не се дефинира от стопаните, а от прекупвачите. В магазинната мрежа крайната цена не е избрана от българските животновъди, изясни още месец преди празника ръководителят на Националната асоциация “Обединени български животновъди ” Бойко Синапов.

Ако въпреки всичко решите да пазарувате агнешко от магазина и държите месото да е родно произвеждане, можете да го разпознаете съгласно положението му. Прясното българско агнешко е свежо, розово на цвят, а печатът върху него е наследник. Обичайно то е и малко по-скъпо от вносното.

Нелегален импорт има от Северна Македония. Там производителите оферират цяло агне за 50 лева, изясняват от бизнеса. Така родните производители не са конкурентни на стопаните от прилежащите страни. Според овцевъдът Красимир Кирилов вносът на агнешко месо от чужбина заплашва огромните производители у нас, само че не и дребните ферми. Причината е, че производството у нас не стига, с цел да покрие потребностите на популацията.

Специализираните фермерски магазини през последния месец оферират цели агнета, както и половин или четвърт животни, като цената при закупуване нацяло агне излизаше под 30 лв.. Отделно се прибавяше в цената комплект, а главата се даваше като бонус за цяло животно. Повечето от тези животни обаче към този момент са изчерпани, а при поръчка за нови, в случай че изобщо се намерят такива, цената е най-малко с 3-5 лв. по-висока. В множеството квартални магазини не зареждат агнешко за празника поради високите цени, а вършат описи с клиенти и зареждат единствено по поръчка.

Цените на козунаците в частните пекарни също са умопомрачителни, като килограмът излиза колкото агнешкото - по 32 лв. за кг, оплака се на Труд news четец. Според него, с цел да прикрият баснословните суми производителите опаковат сладкото прелъщение с грамаж от 300 до 500 грама. Значително по-скъпи ще са и яйцата, които ще боядисаме. Средната цена на едно яйце в магазините е към 50 стотинки, при изискване, че на едро се търгуват по 42 стотинки. През предходната година на тържищата са коствали 28 ст., до момента в който в магазините - към 35 стотинки за брой.

Празничната салата е на съвсем същата цена като предходната година. Краставиците на едро вървят от 3 до 3,80 лв. за кг, съгласно това дали са вносни или оранжерийни, до момента в който в магазините са по лев от горната страна. През предходната година цената им е варирала от 2,70 до 3,50 лева./кг на едро или с близо левче по-малко в магазините. В същото време през тази година доматите са по-евтини по отношение на миналата, по този начин е цената се балансира. Кромид лукът обаче за година е поскъпнал двойно, а салатата с 10-20 ст.

Да купиш прекрасен козунак от магазин или пекарна през последните години се трансформира в същинско предизвикателство освен поради цената, само че и поради обстоятелството, че множеството производители употребяват яйчен прахуляк и химически подобрители и крайното произведение действително няма нищо общо с козунак.

Цената на сладкия великденски самун варира от 8-12 лв. във веригите до 32-42 лв. за кг в столичните пекарни, които настояват, че употребяват единствено натурални артикули без Е-та. За да накарат потребителите да платят за козунака колкото и за агнешкото, търговците оферират козунаците във все по-малки разфасовки - по 250, 300, 400 или 500 грама.

Сметката демонстрира, че в случай че си извършите козунак вкъщи цената му ще е най-малко 14-16 лв. за кг, освен това в случай че не влагате безценен течен шоколад, локум, стафиди или филирани бадеми. Традиционната рецепта включва 1 кг брашно, което коства приблизително 1,80 лв., кубче квас - 1,20 лв., 7 яйца - 3,50 лв., 250 мл прясно мляко - към левче, 200-250 грама масло - 7-9 лв., 350 грама захар - към 70 стотинки, лимонена кора, ванилия, ром, стафиди, сол. Или общо към 14 лв. за кг.

Без да се счита токът или водата за измиване на съдовете. Но най-малко сте сигурни, че крайният резултат ще е първокласен и няма да бъде рисков за здравето ви.

Яйцата за великденската софра съвсем безусловно са златни през тази година. Едно яйце се продава по приблизително 50 стотинки за брой. Тоест единствено яйцата за празничната софра ще излязат 10-20 лв. съгласно това какъв брой огромна е семейството, без да броим боята за яйца, чиято цена стартира от към левче.

Цената на яйцата за последната година на едро се е нараснала с 55 на 100 - от 27 стотинки за брой на тържищата при започване на април предходната година до 42 ст./брой през тази.

Поскъпването за две години на едро е 155% - от 17 ст./брой на 42 ст./брой. За да понижат разноските си даже жителите на огромните градове прибегнаха до нетрадиционни способи. През последните месеци бе наклонност да се купуват кокошки-носачки. 

По този метод индустриалната цена на едно яйце става от 5 до 8 пъти по-ниска от тази в магазина или приблизително по към 10 стотинки, според от употребяваните фуражи.

Обичайно кокошките се хранят със примес от жито, царевица и слънчоглед, марули и зеле. 

Чувал от 10 кг смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, коства 10 лева Допълнително на птиците могат да се дават и специфични витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена квас и други.

Цената на ярка или с други думи - кокошка, която към момента не е снасяла, е приблизително 16-25 лв., като зависи от породата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР