Великден е най-големият пролетен празник и най-значителният от всички християнски

...
Великден е най-големият пролетен празник и най-значителният от всички християнски
Коментари Харесай

Боядисване на Великденски яйца с природни багрила

Великден е най-големият пролетен празник и най-значителният от всички християнски празници. Тогава християните по света честват чудото на Възкресението на Божия наследник. Много символика има в празника, доста са наложителните неща, които би трябвало да участват, само че какво е Великден без боядисаните яйца?

Те са главен знак на този най-светъл християнски празник. Боядисването на яйцата е един от най-радостните моменти в подготовката. Това е цяло свещенодействие, подчинено на доста поредни дейности, които би трябвало да се съблюдават.

За да има на великденската софра красиво боядисани яйца в ярки цветове, е нужно майсторство, самообладание и обич. Техниките са доста, само че ще се спрем на боите. Покрай многочислените оферти ще откроим една приятна опция - да боядисаме яйцата с естествени багрила, по този начин както са го правили у нас надалеч обратно през годините.

Природни багрила за Великденски яйца

Основните цветове за яйцата на празника са тези на дъгата. В тези цветове съгласно легендата се обагрили яйцата в кошницата на Дева Мария, откакто нейна сълза капнала върху тях. Основният цвят е червен - знак на кръвта на Исус. Как да получим тези цветове от естествени артикули?

Червен цвят

 Боядисване на яйца с цвекло

За аления цвят уместно средство е аленото цвекло. Една глава от него с 1 литър вода, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица сол, дружно яйцата се варят 20 минути. Подходящо естествено багрило е и ригана за реализиране на блестящо алено.

Тъмно наследник цвят

Равни количества по ½ литър алено вино, и ½ литър вода, 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол се варят дружно с определените яйца към 20 минути.

Светлосин цвят

 Боядисване на яйца с алено зеле

Прясното алено зеле е уместно за обагряне в небесно синьо. Една зелка се нарязва, залива се с 1 литър вода и се поставят 2 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица сол и се вари до придобиване на стремежи наследник колорит на водата. Сместа се прецежда, сварените към този момент яйца се потапят в нея до боядисването им.

Зелен цвят

 Боядисване на яйца със спанак

Половин кг спанак или връзка магданоз се заливат с литър вода и се варят до приемане на зелен цвят. Зеленчукът се отстранява и яйцата, които са авансово сварени, се потапят до боядисването им в зелено. Може спанакът да бъде сменен с коприва.

Яркожълт цвят

За да станат яйцата яркожълти, се разбъркват 3 супени лъжици куркума в 1 литър вода, към тях се поставят 2 супени лъжици бял оцет и яйцата се сваряват в тази примес. Може да се употребяват и орехи за боядисване в жълт цвят.

Оранжев цвят

 Боядисване на яйца

За оранжевия цвят е нужна 1 чашка за кафе с червен пипер, който се разтваря в 1 литър вода, прибавят се 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол. Всичко се вари дружно с яйцата 20 минути. За да се боядисат в оранжево, яйцата може да се сварят със смрадлика.

Розов цвят

Смесват се 1 кафена чаша боровинки и 1 кафена чаша сок от същия плод с 1 супена лъжица бял оцет. След това се вършат на пюре. Яйцата се варят в сместа 20 минути, оставят се да престоят до приемане на мечтаната плътност.

Виолетов цвят

Цветът на виолетките колкото букет е необходим за боядисване във виолетово на Великденските яйца. Цветната маса се залива с 1 литър вода, прибавят се 3 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица сол и се вари до оцветяване на сместа. Предварително сварените яйца се боядисват в нея.

Кафяв цвят

Необходим е 1 литър мощно кафе или черен чай по този начин, че яйцата да се покрият. Добавя се 1 супена лъжица оцет и се варят 20 минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР