Великата тревога на човечеството“ – така теологът Ваклуш Толев определя

...
Великата тревога на човечеството“ – така теологът Ваклуш Толев определя
Коментари Харесай

Великата тревога на човечеството в „История на религиите“ от Ваклуш Толев

„ Великата паника на човечеството “ – по този начин теологът Ваклуш Толев дефинира религията. „ Тя допира трите му свята – и обществения, и верския, и духовния. Само тя може да допре и пещерния човек и гениалния. “ – споделя създателят.
Читателите могат още веднъж да разпрострат неговата „ История на религиите “, в ново издание, отдадено на 100-годишнината от рождението му, която се отбелязва през тази година. През 2023 година се навършват и 10 години от неговата кончина.

В книгата си той обгръща всички значими учения и изповедания, в това число атеизма. По думите му, „ в нея всеки ще откри част от себе си – от тотемното провидение, което всеки още носи, до съвършения Бог на Възкресението “.

Ваклуш Толев освен наблюдава религиите в исторически проект – за него вярата е познание за незнайното, познание оттатък мисловните достижения на мозъка, тя е „ пътят на откровението “.

По думите му, „ религията е духовна потребност, нравствена последователност и обществена мощ “.

„ И когато можем да усвоим и използван Бог, ще разберем, че страданието е развиване, а не тъга. “ – споделя още създателят.

Той се изправя против мисловните клишета, оковаващи капацитета ни за развиване. От тази позиция прави ексцентричен прочит на мита за Сизиф:
„ Смисълът на труда на Сизиф не е в безсмислието, а в неналичието на обезсърчение. Всеки от нас изкачва една планина, всеки от нас носи със себе си провинения или наслади – самара на всекидневието. Когато липсва обезсърчение, на върха се прави храм. Когато има обезсърчение то води до безбожничество, то води до атеизъм. А споделям, че безверието е най-тежката болест на отчаянието. “

Новото издание на неговата „ История на религиите “ - на издателство „ 7 Лъча “, е с корица, сътворена от известната илюстраторка Люба Халева. То беше изчерпано за броени дни след формалната си премиера, само че още веднъж доближи до читателите в дните на Панаира на книгата, който се организира от 29 май до 4 юни в НДК.

Наследството на Ваклуш Толев придобива все по-голяма известност. Прожекциите на документалния филм „ Ваклуш “ на режисьора Николай Василев минават пред цялостни зали в цялата страна.

 Vaklush_istoria_religii.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР