Велик. Антисистемен. Безкомпромисен с големи букви. Това са думите, с

...
Коментари Харесай

Да бъдеш Милчо Левиев

Велик. Антисистемен. Безкомпромисен с огромни букви. Това са думите, с които другари и сътрудници разказват джаз пианиста и композитор Милчо Левиев.

" Кат` са` гътна, да знаете какво да вършиме. " С тези думи напролет на 2019 година той оставя записи, партитури и семпли за един необикновен план: разбъркване на джаз и класика, авторски композиции и вариации на Шопен, Равел, Чайковски, Рахманинов, с нови вокали и текстове. На 12 октомври същата година Левиев умира на 81-годишна възраст. Както проличава: единствено телом.

Посмъртният албум Sonata `57: The Last Dream of a Man From Plovdiv е приключен с присъединяване на Вики Алмазиду, Теодосий Спасов, Антони Дончев, Ангел Заберски, Веселин Веселинов - Еко, музиканти от Гърция, където Левиев живее през последните години от живота си. Тук са Глен Ферис, свирил с Франк Запа, Фред Селден (част от саундтраците на " Маршът на пингвините " и " Карибски пирати " ), Питър Ерскайн, някогашен член на една от най-легендарните групи в джаза - Weather Report. За звука се е погрижил Валери Костов, пианист и дълготраен поддръжник на Левиев в плановете му.

В обложката Левиев конкретизира философията си: " Артистите, които се провокират непрекъснато, са постоянно разрастващи се колоси. "

" Той в никакъв случай не споделяше по кое време стартира да работи по нещо, може би с цел да не го урочаса ", спомня си Вики Алмазиду, вокалистка в огромна част от плановете му през последните две десетилетия и негова партньорка в живота. От гибелта на Левиев насам тя намира нови и нови незавършени хрумвания, разхвърляни по тетрадки. " Винаги разбирахме по кое време е замислил нещо чак към края. Казваше, че е завещание от учителя му Панчо Владигеров. " В албума има и реверанс към него с композицията Night Song.
Раждането на колоса
Милчо Исаков Левиев е роден в семейство с еврейски корени в Пловдив през 1937 година Брат му е художникът Йоан Левиев (1934 - 1994), щерка му е Яна Левиева (1967 - 2018), обичаната и разпознаваема със стила си илюстраторка на книги. След като приключва консерваторията през 1960 година, той работи в Пловдивския спектакъл, по-късно се връща в София, където става диригент на Биг бенда на БНР сред 1962 и 1967 година Приблизително в същия интервал той е част от Софийската и Пловдивската филхармония. Междувременно, Левиев гради име и като кино композитор: писал е музиката към филми като " Отклонение " на Гриша Островски и Тодор Стоянов (1967), спреният от режима " Понеделник заран " на Ирина Акташева и Христо Писков (1968), работи и по филмите на различен важен българин от еврейски генезис - Зако Хеския.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР