Веднъж Гуанакасте, един от националните паркове в Централна Америка, се

...
Веднъж Гуанакасте, един от националните паркове в Централна Америка, се
Коментари Харесай

Как купчина портокалови кори променила екосистемата в Коста Рика

 Как купчина портокалови кори трансформирала екосистемата в Коста Рика

Веднъж Гуанакасте, един от националните паркове в Централна Америка, се сблъскал със сериозен проблем: пресъхналата и потъпкана от стада почва спряла да бъде плодоносна и почнала да се трансформира в неподвижен остров, разпространявайки се все по-далеч.

Еколозите били паника и било взето извънредно неизмеримо решение: да се оплоди почвата с натурален, екологичен тор.

Специалистите Даниел Йенцен и Уини Холуакс се обърнали към компания за портокалови сокове с молба да им дават колкото се може повече боклуци от производството им.

Ръководството на Del Oro посрещнало с съмнение този чудноват опит, само че разрешило на природозащитниците да изнесат повече от 12 тона боклуци: портокалови кори, развалени плодове. Тази маса обхванала цялата наранена зона.

За това, че регионът е бил под наблюдаване, гласяла жълта теблка, показваща началната дата на опита.

Скоро не запомнили за изоставеното парче земя. Изминали шестнадесет години. Учените решили, че планът от дълго време е изгубил своята новост, изключително откакто са били упрекнати в замърсяване с боклуци на околната среда.

 екосистема

Когато обаче пристигнали на място, не могли да го познаят: свежа млада зеленина и подраст от дървета украсявали в миналото опустошената земя. Експериментът бил сполучлив. Или може би природата е направила всичко, чакайки хората да я оставят на мира?

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР