Веднага след посещението на Зеленски при Ердоган обаче бойците се

...
Веднага след посещението на Зеленски при Ердоган обаче бойците се
Коментари Харесай

Зеленски се прибра от Турция с командирите от Азовстал, Москва в неведение

Веднага след визитата на Зеленски при Ердоган обаче бойците се прибраха в Киев, а той персонално ги докара със себе си. Украинските медии и канали в Телеграм разпространиха първата му фотография с тях и видео от посрещането, предоставени от офиса на украинския президент.

Украйна си върна командирите на " Азов и 36-а бригада на морската пехота в следствие от договаряния с турската страна, оповестиха от офиса на президента Зеленски.

Президентът Володимир Зеленски докара със себе си петима командири на някогашния гарнизон в Мариупол, като съобщи, че " връща нашите герои вкъщи ".

" Украинските бойци Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергий Волински, Олег Хоменко, Денис Шлеха. Те най-сетне ще бъдат с околните си ", добави той в Телеграм.

Турция наруши споразуменията, като освободи арестуваните командири на бойците, които в продължение на седмици защитаваха стоманодобивния цех " Азовстал " в украинския град Мариупол, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Песков сподели още, че съгласно изискванията на размяната на пленници, бойците е трябвало да останат в Турция до края на войната. По думите му Русия не е била осведомена за освобождението им.

Командирите са възхвалявани като герои в Украйна, до момента в който съветската страна счита батальона за неонацистки, както и неговите бойци и командири.

" Азовци " ръководеха миналогодишната тримесечна защита на Мариупол и дни наред бяха барикадирани в завода за стомана " Азовстал ". Пристанищният град е най-големият в Донбас, който Русия завладя при нашествието си. Някои от пленените бяха членове на батальона " Азов ", който Русия дефинира като неонацистки, напомня АП.

Хиляди цивилни жители починаха в Мариупол по време на тримесечната блокада и сраженията сред съветските и украинските бойци. Руската страна и жителите на Мариупол твърдяха, че " азовци " са ги употребявали като жив щит по време на боевете, като са разполагали ПВО-системите и техниката си сред жилищните блокове, в учебни заведения и детски градини.

Бойците от " Азов " използваха в тунели и бункери под стоманодобивния цех " Азовстал ", до момента в който през май предходната година Киев най-сетне им подреди да се предадат, напомнят Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Москва освободи някои от тях през септември при замяна на пленници, контрактувана с посредничеството на Анкара. Условията ѝ изискваха командирите да останат в Турция до края на войната, напомнят западните организации.

Междувременно Германия, Испания, Англия и Канада отхвърлиха да се включат в доставката на касетъчни муниции за Украйна , тъй като са утвърдили конвенцията, която не разрешава производството, използването и превозването на този вид оръжия. Към документа са се включили повече от 100 страни, само че без Съединени американски щати, Русия и Украйна.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също се разгласи срещу потреблението на касетъчните муниции, които Съединени американски щати изпращат на Украйна, напомня Ройтерс.

По-рано президентът на Съединените щати Джо Байдън позволи към Киев да бъдат изпратени касетъчни муниции като изясни решението си с дефицита на снаряди, който изпитва украинската войска.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников приветства решението на Съединени американски щати да изпрати касетъчни муниции на Киев , като съобщи, че това ще помогне за деокупацията на украинската територия, само че даде обещание те да не бъдат употребявани в Русия, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Резников съобщи, че боеприпасите ще оказват помощ за спасяването на живота на украинските бойци, като добави, че Украйна ще води непоколебим доклад за потреблението им и ще обменя информация с сътрудниците си.

" Нашата позиция е елементарна - би трябвало да освободим краткотрайно окупираните си територии и да спасим живота на нашите хора ", написа Резников в " Туитър ". " Украйна ще употребява тези муниции единствено за деокупацията на интернационално приетите ни територии. Тези муниции няма да бъдат употребявани на публично приетата територия на Русия ", сподели той. 

Русия съобщи, че доставянето на касетъчни муниции на Украйна, за което Съединени американски щати взеха решение, е " самопризнание на уязвимост " , което ще трансформира Вашингтон в съизвършител в гибелта на мирни жители, в резултат на потреблението на тези оръжия, неразрешени в огромна част от света, заяви Франс прес. " Изпращането на касетъчни оръжия е жест на обезсърчение и самопризнание за уязвимост в подтекста на неуспеха на хипотетичната украинска контраатака ", се споделя в изказване на съветското министерство на защитата.

Руската дипломация порица и " безсрамен опит да се удължи мъката на сегашните украински управляващи, без да се регистрират цивилните жертви " на касетъчните бомби.

" Доставяйки касетъчните муниции, Вашингтон ще стане съизвършител " и ще носи " цялостна отговорност за смъртните случаи , породени от детонациите, в това число тези на съветски и украински деца ", прибавя Москва, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Поредното оръжие-чудо, на което залагат във Вашингтон и Киев, без въобще да се замислят за тежките последици, въобще няма да повлияе на хода на специфичната военна интервенция, чиито цели и задания ще бъдат изпълнени напълно ", безапелационна беше говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС

Тези оръжия са неразрешени в над 100 страни, изключително в Европа, които са подписали Конвенцията от Осло от 2008 година. Нито Съединени американски щати, нито Украйна, нито Русия обаче са страни по нея.

Употребата им е доста противоречива, защото зарядите, които разпръскват, предизвикват доста съпътстващи цивилни жертви.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР