Ведър, отзивчив, весел и най-вече голям добряк. Така описват майор

...
Ведър, отзивчив, весел и най-вече голям добряк. Така описват майор
Коментари Харесай

Валентин, който сбъдна мечтата си да лети

Ведър, радушен, радостен и най-много огромен наивник. Така разказват майор Валентин Димитров Терзиев хората, които са го познавали.

Пилотът изчезна със своя МиГ-29 в Черно море. " За страдание, получихме данни, които ни карат да мислим, че майор Терзиев не е оживял ", заяви през днешния ден министърът на защитата Георги Панайотов.

47-годишният въздушен ас живееше със фамилията си в центъра на Асеновград, покрай храма " Св. Никола ". Валентин избрал да остане в родния си град, макар че трябвало да пътува всеки ден до авиобазата в Граф Игнатиево.

" Финансово можеше да си разреши да си купи жилище в Пловдив, само че не искаше да се мести ", изясняват негови познати.  Съпругата му Димитринка също е от Асеновград, двамата имат 12-годишно дете.

Валентин е учил в ОУ „ Христо Ботев “ в Асеновград, споделя съученичката му Валя. Училището се намира директно до река Чая. Терзиев  е учил в него от 3-ти до 8-ми клас и по-късно пътищата им с Валя се разделили. Според нея бъдещият водач бил измежду най-личните момчета във випуска, написа " Марица ".

„ Нямали сме контакт след учебно заведение. Само понякога сме се засичали по улиците. Като възпитаник беше доста хубаво и положително момче, занимателно, усмихнато. Общувахме си доста. Съпругата му и тя е от Асеновград. Казва се Димитринка, имат дете “,  споделя Валя, която работи в книжарница.

На метри от нея е рибарският магазин, от който Терзиев постоянно си купувал примамка. Запознати настояват, че бил разпален риболовец и прекарвал свободното си време с въдица край гьоловете.

От дребен желал да стане авиатор и малко по малко осъществил фантазията си. Затова  специалността му била доста повече от работа.

" Дори в най-големите неволи, а те при окаяното положение на родната войска никак не са малко, той в никакъв случай не е мрънкал и се оплаквал. Обръщаше всичко на смешка ", описват негови някогашни сътрудници от авиобазата в Граф Игнатиево, която е напълно покрай Пловдив.

Майор Терзиев е боен водач 1-ви клас с прелетени над 700 часа. Завършил е Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " през 1998 година Летял е на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29.

Бил е старши помощник-началник на поделение „ Планиране и отчитане на летателната активност ” в авиобаза Граф Игнатиево, където е измежду най-опитните водачи.

Сред основателите е за избора на девиза на ескадрилата: „ Свалям наред! ”.

" Много прекрасен лозунг, който може да се употребява на всички места и е обвързван с това да бъдеш изтребител. За мен това е да си ловджия - постоянно и непрестанно. Като видиш задачата във въздуха, да не я изпускаш и да я гониш до последно. Да изцедиш всичко от себе си и от машината, а на земята да преследваш задачите си и да отстояваш концепциите си до дъно. Професията на летеца изтребител ни вменява качества като възприятие за дълг, достолепие и чест ”, декларира Терзиев пред Рan.bg.

Офицерът отбрани думите си и във съдбовната нощ против сряда, когато извърши сложната задача да порази падаща с парашут цел. " Задачата е изпълнена ", са последните думи от радиовръзката с майора, преди да изчезна от радарите.

Уменията си майор Валентин Терзиев показва и на последния церемониал за Деня на храбростта на 6 май в столицата. Той прелетя над храм-паметника " Александър Невски " във втората кабина на МиГ-29УБ.

Изтребителят предвождаше групата от самолети от състава на авиобаза Граф Игнатиево. Те прелетяха в военен ред „ чеп “ със скорост 600 км/ч на височина 600 метра над събралото се за парада голям брой в столицата.

Майор Терзиев доста държал на машините, на които летял. Говорел за тях като за живи същества. Вероятно една от аргументите да не катапултира при случая е стремежът непременно да избави своя аероплан, настояват ветерани в общността на някогашните летци.

" Стрелял е по парашутна цел, която е допустимо да се е раздрала и на екрана на РЛС или нищо да не се вижда, или се появяват доста отметки. Ако освен това състояние е почнал да търси задачата образно, най-вероятно е изпуснал ръководството и е изпаднал в комплицирано състояние от загуба на пространствена ориентация. При това състояние се е борил да избави самолета до последно и не е катапултирал ", допуска някогашният водач от авиобаза Граф Игнатиево Величко Дерузов.

Според него, в случай че Терзиев е катапултирал, седалката е задоволително сигурна, с цел да му обезпечи опция за приводняване и спешна връзка.

" Старите летци, изпълнявали задания над море нощем, знаят, че звездите са от горната страна и изпод и поглеждането на открито може да докара и най-опитния водач до загуба на пространствена ориентация. Тогава остава единствено доверието в ръководство с автопилота, до момента в който се опомниш. Каквото и да е станало - тъпо за един млад живот и добър водач! ", споделя още Дерузов.

Казват го и всички сътрудници на Терзиев.

" Стандарт " изрича съболезнования на околните на майор Терзиев.

Светла му памет!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР