Вечерта на връх Атанасовден в хотел Ленсбъроу в центъра на

...
Вечерта на връх Атанасовден в хотел Ленсбъроу в центъра на
Коментари Харесай

Издигането на православен храм събра българи на Гала вечер в Лондон

Вечерта на връх Атанасовден в хотел „ Ленсбъроу ” в центъра на Лондон българи от целия свят се събраха обединени от една идея – построяването на православен храм в английската столица и набирането на средства за градежа му.

За задачата се състоя специфичната Гала вечер под патронажа на Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейски митрополит Антоний, принц Кирил Сакскобурготски и посланика на България във Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия - Марин Райков. Сред уредниците и донорите на влиятелното събитие се откроиха имена на Ирина Бехар, Габриела Кирова и на редица представители на българския бизнес и интелектуален хайлайф.

Известният човеколюбец, донор и цивилен деятел Габриела Кирова съобщи пред медията ни: ”В Англия живеят над 200 000 хиляди българи. Аз самата дълго съм живяла там. Ние българите бяхме едни от дребното, които нямаха почтена постройка за своя личен храм. Имаше параклис в едно непретенциозно помещение до посолството ни. Като българка се веселя, че това се трансформира и че стартира този градеж, тъй като както е казано: „ България е там и където има и един българин ”.

Църквата ще носи името на небесния покровител и настойник на българския народ Свети Иван Рилски. Проектът е дело на прочут проектант и ще съчетава себе си традициите на средновековните български храмове в Плиска, Преслав и Сердика. В Западна Европа български православен храм не е строен от повече от 100 години.

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР