Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева рязко се почувствала

...
Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева рязко се почувствала
Коментари Харесай

Нова смърт на пациентка след отказ за прием от ”Пирогов”

Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева внезапно се почувствала зле. Преди това се оплаквала от болки в кръста, като по-рано е била диагностицирана с дискова херния, описа дъщерята на умрялата Юлия Бочукова пред Нова телевизия.

„ На въпросния 30 август майка имаше болки и отоци в крайниците. Беше мъчно преносима, с щедро потене и ледено студена, както и леко несъответстваща, дишаше тежко и говореше забавено “, изясни Бочукова.

Около среднощ тя закарва майка си в „ Пирогов “, където лекарката, която ги приема, разтрива краката на Петя и я пита дали ги усеща.

"Мама отговори позитивно. Тогава лекарката й премери кръвното, което бе доста ниско – 80 на 40 и ни сподели да вземем кола или айран от вендинг машината в коридора, с цел да й се вдигне кръвното ", добавя дъщерята.

Тогава Юлия набира по телефона брат си Людмил, който е доктор в Съединени американски щати с дълготраен опит в незабавната медицина. Чувайки признаците, той допуска, че става въпрос за сепсис.

"Всеки ден виждам септичен потрес. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма по какъв начин да не го разпознаеш. Хората се усещат доста зле. Аз желаех да приказвам с дежурния доктор, тя не искаше да приказва с мен ", разяснява доктор Людмил Лазаров.

По думите му, сега, в който майка му постъпила в "Пирогов " е трябвало да влезе в шокова зала. От болничното заведение обаче въобще отхвърлят да я одобряват и изпращат дамата във ВМА с обяснението, че не разполагат с дежурен невролог. Диагнозата, вписана от дежурния екип в "Пирогов " в документите на Петя Илиева е: болки в кръста.

Във ВМА майката и дъщерята са стояли три часа без да получат помощ, твърди Юлия Бочукова. Брат й пък добавя, че майка му е била размотавана от етаж на етаж.

„ Правиха й рентгенови фотоси, което беше изцяло излишно. Аз бях толкоз обезверен към този момент от ВМА. Неврологът нямаше безусловно никакъв хабер защо става въпрос. Извика на консултация някакъв интернист, който въобще не искаше да приказва с мен. В отчаянието си написах диагнозата и какво би трябвало да се направи на месинджъра . Това, което ми споделиха, беше, че известието мога да си го навра някъде и че тук в България нещата не стават по този метод “, сподели още доктор Лазаров.

Петя Илиева е призната в интензивно поделение на ВМА към 3 часа през нощта и тогава щерка й я вижда за финален път. По думите й на сутринта от лекаря, който е бил на промяна схваща, че към този момент е почнало лекуване с антибиотици поради септичен потрес, само че майка й е умряла.

Според доктор Людмил Лазаров, тогава към този момент е било доста късно за тези ограничения. Фазата е била доста напреднала и по никакъв метод майка му не е могла да бъде избавена.

„ Ако е могло да й се помогне, това е трябвало да се случи още в „ Пирогов “, безапелационен е доктор Лазаров.

От незабавния институт обясниха, че през нощта нямат дежурен невролог, по тази причина пациентката е била ориентирана към ВМА.

„ Ако това се случи в Америка и пациент в септичен потрес е препратен от болничното заведение, тези лекари освен, че няма да практикуват от идващия ден, а и ще бъдат изправени пред съд и повече пациент няма да видят в живота си “, безапелационен бе синът на Петя.

От ВМА стартират незабавна инспекция по случая.

На 16 септември 74-годишният Спас Добрев умря в Александровска болница, откакто лекарите в "Пирогов " отхвърлиха да го одобряват, а екипът на Бърза помощ дойде на адреса 80 минути, откакто брачната половинка му Евелина подала сигнала.
Заради отхвърли на дежурния екип от незабавния кабинет по кардиология и вътрешни заболявания в "Пирогов " да окажат помощ на Добрев, шефът на болничното заведение ги уволни . Министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров пък подреди на ИА "Медицински одит " незабавна инспекция в двете лечебни заведения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР