„Вечен календар“ на 162 години предрича война и убийства, „падение

...
„Вечен календар“ на 162 години предрича война и убийства, „падение
Коментари Харесай

Вечен календар“ на 162 години предрича война, убийства и падение на едно царство“

„ Вечен календар “ на 162 години предсказва война и убийства, „ проваляне на едно царство “, огромни налози, доста неправди и несъгласия сред другари и братя през 2022 година. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Сашка Бизеранова, етнограф във видинския районен исторически музей / РИМ/.

„ Вечен календар” от 1860 година е издадена в Букурещ благодарение на видински учители, търговци и занаятчии. Според предсказанието му за 2022 година „ ще владее планетата Венера, със зодията на Девите, в жилището на Меркурий, годината ще е доста безплодна, гроздето или виното – малко, по тази причина би трябвало в точния момент да се прибере. Началото на зимата - с доста дъжд, средата - облачна, а най-после студена. Пролетта – дъждовита. Лятото - с огромни пекове, а есента – студена, и доста ще пострадат от очибол (болки в очите, очната ябълка, конюнктивит). Тая година, поради тези, които плуват по море, ще бъде доста потребна. И по примечанието (забележка, бележка) Димокритово, че ще се прилучат (ще станат, ще има) доста войнства, боеве, сечове и убийства велики. Царете и князете ще отегчават поданиците си с налози огромни и разнообразни неправди.

Още се величаят доста неприятни и оскъдни индивиди. Непокорство ще има от поданиците към своя си цар. И проваляне на едно царство. При това ще се прилучат (ще има) доста прения и несъгласия сред другари и братя “.

Най-любопитната част от книгата „ Вечен календар “ е тази с предсказанията по години. Те са направени на база подреждането на планетите по отношение на Слънцето и връзката им със зодиакалните знаци, прецизира Бизеранова. Всеки един цикъл от предсказания е от 28 години, след което има повторяемост, добавя етнографът. В книгата предсказанията са до края на 20 век по години, след което стартира новият повторяем цикъл от 28 години, като се резервира структурата на гадаене и предсказване по ситуацията на планетите и на зодиакалните знаци.

Ако съдим по миналия януари очевидно предсказанията отпреди 162 година се сбъдват – „ началото на зимата - с доста дъжд, средата - облачна, а най-после студена “, цитира книгата Бизеранова и прецизира, че

цялостният текст на предсказанието е приспособен към актуалния правопис и го показва пред читателите както е напечатан и без коментар.

Книгата е измежду скъпите експонати на отдел „ Етнография “, съхранявани в РИМ-Видин, добавя Бизеранова. Тя е издадена в Букурещ през 1860 година, когато още в българските земи няма книгопечатане. Отпечатана е благодарение на възрожденци от огромни български градове, сред които са изброени имената на видински учители, търговци и занаятчии. Експонатът е изплатен от РИМ през 1999 година и постъпва от частно лице Иван Иванов от Видин, само че е открит в град Дунавци при неговата баба, споделя етнографът.

До момента експонатът не е проучван главно, нито е оповестен. Книгата е на български език, има доста рисунки, щампи, орнаменти и винетки по страниците.

Ценна е, добавя доктор Бизеранова и с това, че има доста приписки по страниците й. От тях, ние актуалните хора, разбираме и добиваме визия за бита на хората имали книгата, за техния живот, както и на спомоществователите – специалностите, ползите им, именната система във Видинско и други Откриват се и рисунки, правени по текстовете в книгата и по бележките на притежателите, добавя доктор Бизеранова.

На процедура „ Вечен календар” съставлява хронологично една енциклопедия, която е изключително скъпа с информацията, която носи за света и България, притежанието й е било въпрос на чест, показвало е избран обществен статус и разцвет на притежателя й.

Предсказанието от „ Вечен календар “ за 2022 година приключва,

" че това ще е година на доста войнства, боеве, сечове и убийства велики. На земята ще има неподчинение от поданиците към своя си цар и ще падне едно царство, и ще има доста прения и несъгласия сред другари и братя ".

Предсказанието отпреди повече от век и половина за първите два месеца на 2022 година сякаш се сбъдват, а дали ще се осъществен за идващите 10 месеца следва да разберем, сподели още Бизеранова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР