Вече ви разказвахме за 17-годишното българско момче от малкото доспатско

...
Вече ви разказвахме за 17-годишното българско момче от малкото доспатско
Коментари Харесай

 Кой е българинът, който проектира изкуствен интелект, пишещ поезия 

Вече ви разказвахме за 17-годишното българско момче от дребното доспатско село Барутин, който назовават българския Стив Джобс. Става въпрос за Радостин Чолаков. Днес ще ви представим и една от гениалните му хрумвания, а точно – изкуствен интелект, който написа лирика.

Идеята на плана е да породи размишления у хората за опциите на новите технологии.

“Ще има хора, които мислят, че е невероятно компютъра да може да написа толкоз добре! Ще има и такива, които считат написаното за изцяло безсмислено. И тъкмо в това се показва същността на нашия експеримент”.

Това се споделя в първата обява на Инстаграм профила izkustvo. ai.

Повечето творби на изкуствения разсъдък са с нотка на горест и самотност. Създаването на творбите се случва откакто софтуера „ прочита “ и проучва десетки произведения на извесни създатели. Така той се научава да извлича най-хубавото от тях, а след това да основава неповторимо творчество.

Припомняме, че основателят на този изкуствен интелект – Радо Чолаков, стартира да се занимава с програмиране още на 9-годишна възраст.

Младежът споделя, че не твърди, че „ изобретението “ му ще основава прелестна лирика, само че пък за сметка на това демонстрира какъв брой напреднали към този момент са технологиите и в това време — че човешката креативност към момента ги превъзхожда. С интерес ще чакаме и реакцията на читателите ни за показаните произведения в мненията.

Някои от изявленията са съпроводени и от илюстрации, които също са генерирани с компютърни модели.

Припомняме, че Радостин Чолаков бе част от тима на България на интернационалното съревнование Regeneron ISEF в Атланта през май тази година, където завоюва втора премия на Association for Computing Machinery за друга своя разработка, анализираща таблични данни. Той също по този начин ще показва страната ни на Европейския конкурс за млади учени през септември.

Радостин стои и зад звуковия прочит на електронните учебници на издателство Просвета, в които се употребява платформата му АзБуки. ML.

Trendynews. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР