Вече у почти всяко трето дете в Германия се забелязват

...
Вече у почти всяко трето дете в Германия се забелязват
Коментари Харесай

Заради пандемията: почти всяко трето дете в Германия с психически отклонения


Вече у съвсем всяко трето дете в Германия се виждат душевен отклонения. Причината: пандемията и налаганите поради нея ограничавания. " Питам се какво ще стане с душите на децата ни, когато пораснат. "

Една година след експлоадирането на пандемията, в Германия у съвсем всяко трето дете се виждат душевен отклонения. Преди пандемията това е важало за всяко пето дете в страната. Причината за това обезпокоително развиване се крие в рестриктивните мерки, наложени заразди ковид. До този извод стига проучване на Университетската клиника в Хамбург-Епендорф, което е част от дълготрайното изследване COPSY. Психическите отклонения не трябва да се бъркат с душевен разстройства или душевен заболявания, акцентират създателите.
Редакцията предлага
Какви са отклоненията у децата?

" Грижите и страховете на децата са нарастнали, все по-често се следят и депресивни признаци ", споделя ръководителката на плана Улрике Равенс-Зиберер. Качеството на живота се е влошило, има и случаи на психосоматична симптоматика - като главоболие или болки в корема, добавя тя.

Сред аргументите за по-лошото психическо положение на децата са нездравословното хранене и неналичието на задоволително придвижване. Около 40 % от интервюираните деца признават, че към този момент не спортуват постоянно. От месеци спортните клубове са затворени, липсват и оферти за свободното време. И езиковите дефицити са все по-често срещан проблем.

Особено податливи се оказват децата и младежите от обществено слабите фамилии. А проблемите на тези, които и преди пандемията са срещали компликации, в този момент се утежняват. Същото важи и за децата и младежите, които и преди пандемията не са били подпомагани в задоволителна степен от родителите си, споделя Равенс-Зиберер. Затова откривателите упорстват за концепции за " подкрепяне на децата най-много от рисковите фамилии и за подсилване на тяхното душевно здраве “.

Същевременно децата, чиито родители имат задоволително време за тях, са по-малко податливи на такива натоварвания и като цяло се оправят по-добре в пандемията.

Проучването COPSY е първото от този жанр в Германия. При първото проучване в границите на плана, извършено през лятото на 2020, 70 % от интервюираните заявиха, че рецесията с ковид ги натоварва душевно.

Във второто допитване, извършено от средата на декември 2020 доникъде на януари 2021, са взели участие 1000 подрастващи и над 1600 родители. Децата са били на възраст сред 7 и 17 години. От резултатите обаче не могат да се създадат заключения за това дали учебните заведения още веднъж би трябвало да отворят порти, показват създателите на проучването. Целта му е била единствено да се изследва обстановката на децата в сегашната пандемия.

" Какво ще стане с душите на тези деца? "

Заключенията на специалистите се удостоверяват и от персоналните наблюдения на доста педиатри. Така да вземем за пример в обява на вестник " Ди Цайт ", чиито създатели са разговаряли с трима специалисти, лекар Кристиане Тиле от Фирзен, провинция Северен Рейн-Вестфалия, споделя, че пациентите ѝ са станали по-неспокойни и мъчно се концентрират. При някои се следят промени в моториката, при други - в говора, а трети срещат компликации да съблюдават разпоредбите. Подобни поведенчески промени се следят и след по-продължителни ваканции. Разликата в този момент е в това, че никой не знае какъв брой дълго още ще продължи сегашната обстановка, добавя доктор Тиле.

" Междувременно при нас идват освен деца от проблематични фамилии. Отклонения към този момент има измежду децата от всички обществени пластове ", споделя Петра Шедлбауер, която работи в център за ранна диагностика и оказване на помощ на деца в Мюнхен. " Неотдавна полицията докара едно седемгодишно момче, чиито родители просто към този момент не могли да се оправят с държанието му. " Шедлбауер е натрупала професионален опит в продължение на 27 години. В публикацията на " Ди Цайт " тя признава, че в никакъв случай до момента не се е сблъсквала толкоз постоянно с толкоз фрапантни последствия при проблемите с възпитанието на децата.

" Питам се какво ще стане с душите на децата, които в този момент са изложени на толкоз огромно напрежение. Какво ще стане с душевното им положение, когато пораснат? " Тя свидетелства за зачестили случаи на анорексия, страхови неврози и редица други проявления. " Две трети от пациентите ни са склонни към самоубийство ", твърди тя. " През предходната пролет чакахме да зачестят случаите на домашно принуждение и разкрихме спомагателни кревати за настаняване. Но тогава съвсем никой не пристигна. Чак през късното лято установихме, че нещо се трансформира. След близо една година пандемия се вижда огромно безсилие. Много деца и младежи към този момент нямат сили и идват при нас изцяло обезверени ", споделя Шедлбауер.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР