Вече този Кризисен щаб по енергетиката работи активно около три

...
Вече този Кризисен щаб по енергетиката работи активно около три
Коментари Харесай

Кризисният щаб по енергетиката: От 1 октомври няма осигурен газ за България

Вече този Кризисен щаб по енергетиката работи интензивно към три седмици. Проблемите, които са насъбрани, са в действителност доста. Първоначално беше належащо щабът да събере информация, с цел да можем да преминем към действителни стъпки и решения. Започнахме да работим първо по въпроса с интерконектора с Гърция. За страдание е изгубено доста време, през което действително нищо не е правено. Проблемът към този момент е решен. Това съобщи на брифинг Христо Алексиев след съвещанието на Кризисният щаб по енергетиката.

Втората тематика е стабилизирането на " Булгаргаз " - каквито и доставки желаеме да осигурим, те би трябвало да бъдат платени и авансирани. Оттук нататък би трябвало да работим по идната част - да осигурим задоволително количества газ на положителни и търпими цени. За септември има обезпечени, само че от октомври нататък към този момент няма такива, посочи той. Целта, по думите му, е да се обезпечи газ, който да е на търпима цена за потребителите.

Министърът на енергетиката Росен Христов изясни, че количества газ са обезпечени отчасти за септември и незадоволително за октомври, заради което служебното държавно управление е проработило върху незабавен порядък да се концентрира върху количествата, а не върху цената, което укрепва инфлацията в страната, изясни енергийният министър. Финансовата дупка в сдружението " Булгаргаз " е било за стотици милиони, макар че осъществя облага, то е било безусловно некомпетентно да прави естествена комерсиална активност, с цел да се разплаща за доставките на газ.   

Сред другите проблеми на " Булгаргаз " са нейните длъжници, най-големият от които е " Топлофикация-София ", уточни още той. " Компенсации за газ не са планувани в бюджета, за тока са планувани, само че без да са направени планове за средствата, заради което в незабавен порядък хвърлихме големи старания да намерим средствата и да стартираме изплащането на обезщетенията за тока ", съобщи още Росен Христов.

" Газ, в каквато и да е цена, има обилие, само че цената е такава, че предприятията биха затворили. В момента фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът го взехме на ръчно ръководство. В петък получихме линеен график с задължения от страна на строителя за даване на документи и довеждане докрай на строителните работи ", уточни още той.  

Той още веднъж акцентира, че имат уверения, че интерконекторът може да проработи на 1 октомври.  

По отношение на доставките на газ, Христов напомни, че България е приела офертата за един танкер от препоръчаните 7 с американски полутечен газ, като изясни, че основният проблем е бил неналичието на слот.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР